Ερώτηση του ΚΚΕ για τον «αποχαρακτηρισμό» εκτάσεων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού

Ερώτηση προς του υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών σχετικά με το θέμα της υποβολής αντιρρήσεων από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επί της πράξης χαρακτηρισμού του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών 

Θέμα: Για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού

Δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (πχ https:// dasarxeio.com/2017/10/20/1300-2-2/) αναφέρονται σε αμφιλεγόμε-νες υπηρεσιακές διαδικασίες που δρομολογήθηκαν γύρω απ’ τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού.

Συγκεκριμένα στα δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής κατά παράβαση της προβλεπόμενης ή της συνήθους διαδικασίας, αποφάσισε να υποβάλλει αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Προϊστάμενος των Διευθύνσεων αποφάσισε πως δεν κρίνει ως αναγκαία την υποβολή σχετικών αντιρρήσεων. Σημειώνεται πως οι αντιρρήσεις κατά της πράξης χαρακτηρισμού έγιναν αποδεκτές, απ’ την Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, κατόπιν ισοψηφίας 2-2 των μελών της και συνυπολογισμό της διπλής ψήφου του προέδρου της.

Τα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνουν πως και η έκθεση που παρήγγειλε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών σχετικά με τον χαρακτήρα της έκτασης επιβεβαίωσαν την αρχική απόφαση του Δασάρχη Πειραιά, και πως παρ’ όλα αυτά, ο Συντονιστής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επέμεινε στην απόφαση του να υποβάλλει ένσταση, βασισμένος σε μια νομική έκθεση ενός δικηγόρου.

Η διαδικασία ελέγχεται και ως παράνομη, καθώς δεν είναι σαφές αν το διοικητικό δίκαιο προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι τα κριτήρια με τα οποία ο Συντονιστής “αποφάσισε” πως η εν λόγω περιοχή δεν είναι δάσος κατά παράβαση της γνώμης κάθε αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα.

Για την προώθηση των επενδύσεων, το αστικό κράτος διαμορφώνει ένα νομικό πλαίσιο διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων και διαμόρφωσης τέτοιας πολιτικής στις χρήσεις γης, ώστε οι επενδύσεις να προωθούνται ανεμπόδιστα. Η εξέλιξη αποκαλύπτει πως το αστικό κράτος, στη προσπάθεια του να υπηρετήσει τον πραγματικό του στόχο, την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, δεν διστάζει ακόμα και να τσαλαπατά τους όποιους κανόνες λειτουργίας έχει ήδη θέσει. Αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός κράτους δικαίου στο καπιταλισμό: Δίκαιο είναι ότι συμφέρει τους επενδυτές.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

  • Αληθεύουν τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα και ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να ακυρωθεί η παράνομη απόφαση του Συντονιστή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγείρει αντιρρήσεις στην πράξη χαρακτηρισμού, απόφαση που δεν στηρίχθηκε σε καμία γνωμάτευση υπηρεσιακών παραγόντων.
  • Με ποια κριτήρια διαμορφώθηκε η Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και επελέγη ο πρόεδρος της.
  • Τι μέτρα θα λάβουν για την ακύρωση της παράδοσης του Παραλιακού Μετώπου της Αττικής στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.
  • Σε ποιες θέσεις και με ποια κριτήρια μετακινήθηκαν οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι. Πως επέδρασε η επιστημονική γνώμη των αρμόδιων υπαλλήλων στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Διαμάντω Μανωλάκου

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: