Επιτυχημένη αφαίρεση όλων των αρπακτικών από πέντε νησιά του Ειρηνικού

Πέντε απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού μπορούν να φιλοξενήσουν ξανά με ασφάλεια τέσσερα από τα πιο σπάνια είδη πτηνών παγκοσμίως μετά την επιτυχία ενός φιλόδοξου έργου αποκατάστασης.

Μόλις δύο χρόνια μετά τις προσπάθειες μιας ομάδας διεθνών οργανισμών για την απομάκρυνση εισηγμένων χωροκατακτητικών αρπακτικών από μία ομάδα μικρών νησιών της Γαλλικής Πολυνησίας, πέντε από τα έξι στοχευμένα νησιά επιβεβαιώνονται τώρα ως απαλλαγμένα από αρπακτικά ζώα. Τα πρώιμα σημάδια δείχνουν ήδη ότι σπάνια πουλιά που δε βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και άλλα ιθαγενή φυτά και ζώα, βρίσκονται σε στάδιο ανάκαμψης.

Η θήρευση και ο ανταγωνισμός από καταστροφικά, μη γηγενή θηλαστικά στη Γαλλική Πολυνησία έχουν οδηγήσει πολλά σπάνια και ενδημικά είδη πτηνών στο χείλος της εξαφάνισης, όπως το πτηνό του είδους Alopecoenas erythropterus, ένα από τα σπανιότερα πτηνά στον πλανήτη, με λιγότερα από 200 άτομα να απομένουν στη φύση.

Ζευγάρι Alopecoenas erythropterus (Photo: Marie-Helen Burle/Island Conservation)

Τα εισαγόμενα είδη θηλαστικών πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για το 90% όλων των εξαφανίσεων πτηνών από το 1500. Οι πρώιμοι εξερευνητές εισήγαγαν χωροκατακτητικά είδη όπως αρουραίους σε πολλά απομακρυσμένα νησιά, ανατρέποντας τις φυσικές ισορροπίες των νησιών και απειλώντας την άγρια ​​πανίδα και χλωρίδα, που εξελίχθηκαν χωρίς άμυνα κατά αυτών των αρπακτικών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σκοπεύουν τώρα να αυξήσουν το εύρος των βιοτόπων αυτών των ειδών μεταφέροντας μικρούς πληθυσμούς σε νησιά όπου ζούσαν στο παρελθόν, μια τεχνική διατήρησης ειδών που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην Πολυνησία.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Περισσότερες πληροφορίεςGlobally threatened vertebrates on islands with invasive species ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: