Ανακοίνωση-τοποθέτηση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Δασολόγων για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα εκφράζει τα συλλυπητήριά της, στις οικογένειες των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στις περιοχές Μάνδρας και Νέας Περάμου. Ζητά να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών, να αναζητηθούν τυχόν αγνοούμενοι, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.

Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες -για πολλοστή φορά σε δήμους της Δυτικής Αττικής- που έχουν κοστίσει μάλιστα ανθρώπινες ζωές, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ένα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που οδηγεί το 2017, μέσα στην Αττική, με μια ισχυρή φθινοπωρινή βροχή να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις που μιλούν για ακραία φαινόμενα που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Έλεος. Αν δεν μπορούν έστω να απολογηθούν, ας σωπάσουν!

Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναδεικνύουν τελικά την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν.

Η ανύπαρκτη χρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις της δασικής υπηρεσίας, σε επιστημονικό, τεχνολογικό, και κάθε άλλο αναγκαίο προσωπικό και μέσα, η εγκατάλειψη της συνολικής διευθέτησης των χειμάρρων, της διαχείρισης των λεκανών απορροής, των αναδασώσεων, οι “πειραγμένες” μελέτες, η απαξίωση σε τελευταία ανάλυση της Δασολογικής επιστήμης είναι η δασική πολίτικη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, το αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθεί η Ελλάδα. 

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας βρίσκονται στον πάτο των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα μεγάλα έργα που γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα λόγω μη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Όσα λένε από προχτές και αφορούν σε αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων, άναρχη δόμηση κλπ, έχουν ως βασική αιτία όχι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν «οικολογική συνείδηση», όπως λένε, ούτε είναι θέμα «ατομικής ευθύνης», αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, η κατοικία όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα γίνεται ατομική υπόθεση και αναγκαστικά υποτάσσεται στο συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης.

– Σε αυτό οφείλεται η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

– Γι’ αυτό όλες οι αστικές κυβερνήσεις – και η σημερινή – επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το χτίσιμο σε αυτά ακόμα και οδικών αξόνων.

– Γι’ αυτό νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη. Αντί για προστασία του δασικού πλούτου, ψηφίζουν δασοκτόνους νόμους.

– Γι’ αυτό, αντί να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, προχωρούν στην τσιμεντοποίησή τους και σχεδιάζουν το κτίσιμο ολόκληρων πόλεων σε αυτούς, ακόμα και πάνω σε μπαζωμένα ρέματα

– Γι’ αυτό είναι ελάχιστη η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τα έργα που αφορούν υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης, και αποσπασματική η εκτέλεση έργων με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής και δήμων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην λύνονται προβλήματα, αλλά και να επιδεινώνεται η κατάσταση σε γειτονικές περιοχές.

– Γι’ αυτό η προτεραιότητα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής στην αντιπλημμυρική προστασία δεν αφορά σε έργα που σχετίζονται με την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, αλλά με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. ενώ θα προστάτευαν ανθρώπινες ζωές, δημόσιες υποδομές, λαϊκές περιουσίες,

Αναδεικνύεται ως ανάγκη του σήμερα ο κεντρικός σχεδιασμός, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση που ξεκινά από τη διαχείριση, προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, τη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της υδρολογικής λεκάνης από τις πήγες, την πολιτική γης, (χρήσεις, χωροταξικός σχεδιασμός), την αντιπλημμυρική υποδομή των μεγάλων έργων οδοποιίας όπως πχ της Ολυμπίας οδού κλπ, η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής, μέχρι τη λαϊκή κατοικία.

Χρειάζεται τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».  

17 Νοέμβρη 2017


.

Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Επικαιρότητα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις, Υδατικοί πόροι

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: