Μερική κύρωση δασικών χαρτών στο ένα τρίτο της έκτασης της χώρας

Ύστερα από πολλές δεκαετίες, και παρά τη συνταγματική επιταγή για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, η χώρα μόλις χθες απέκτησε, για το ένα τρίτο της συνολικής έκτασής της, το 31,39%, μερικώς κυρωμένους χάρτες.

Θα ακολουθήσει, όπως αναμένεται, η ολική κύρωσή τους, η οποία τοποθετείται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των 134.000 περίπου αντιρρήσεων επί του περιεχομένου του δασικού χάρτη, αριθμός που αντιστοιχεί σε έκταση 1.658.000 στρεμμάτων (3,75%) από το 35,72% της επικράτειας, για τα οποία πρώτη φορά έγινε συντεταγμένη ανάρτηση από τις αρχές του χρόνου και ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Έως τώρα, παρά το γεγονός ότι τη δεκαετία του 1970 και μετά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου είχαν εκπονηθεί δασικοί χάρτες, αναρτήθηκε μόλις το 1,12% και κυρώθηκε το απόλυτο τίποτα, μόλις το 0,81%.

Σ. Φάμελλος: Σημαντικό ορόσημο

Για σημαντικό ορόσημο μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος κατά την υπογραφή στο υπουργείο, χθες το πρωί, των χαρτών από τους συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων, λέγοντας πως είναι μια μέρα που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα ‘ρθει, όπως δεν πίστευαν ότι η περίοδος υποβολής των αντιρρήσεων δεν θα είναι “μια αέναη παράταση της ανάρτησης “.

Υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών ήταν κεντρική πολιτική απόφαση του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης θυμίζοντας πως και ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης σε “κάθε δημόσια δήλωσή του και σε όλα τα αναπτυξιακά συνέδρια έχει ξεκαθαρίσει ότι το κτηματολόγιο περνάει από τους δασικούς χάρτες και δεν σταματάμε αυτή την προσπάθεια διότι έχουμε αποφασίσει να αποδείξουμε ότι τα πράγματα στη χώρα γίνονται αλλιώς και γίνονται επί της ουσίας, όχι μόνο για το φαίνεσθαι”.

Παρόντες οι επτά υπογράφοντες-ουσες συντονιστές: Μ. Κουράκη Κρήτης, Β. Μιχελάκη Δ. Μακεδονίας – Ηπείρου, Ν. Παπαθεοδώρου Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας – Ιονίων Νήσων, Ν. Ντίτορα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Σπ. Κοκκινάκη Αττικής, Ν. Θεοδωρίδη Αιγαίου, Ι. Σάββα Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σ. Φάμελλος από την πρώτη φάση της ανάρτησης, επί 47 εκατ. στρεμμάτων εξαιρέθηκαν περί τα 2,8 εκατ. στρέμματα, τα εγκεκριμένα όρια οικισμών, άλλα σχέδια πόλης και οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις (κατά κανόνα συστάδες αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις). Η τελευταία κατηγορία αντιστοιχεί σε 75.593 στρέμματα (ποσοστό 0,16%), εκ των οποίων τα 35.000 βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και 17.000 στην Αττική. Τα όριά τους κατατίθενται στην εφαρμογή της εταιρείας του κτηματολογίου από τους ΟΤΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός για τις οικιστικές πυκνώσεις ανακοίνωσε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ προέβη στην αμφίσημη δήλωση ότι σε αυτές θα εφαρμοστεί η νομοθεσία των δασικών χαρτών κατά τις συνταγματικές προβλέψεις, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη και προφανώς κρατώντας το ισοζύγιο του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρθηκε, από τις αναρτημένες εκτάσεις το 60% κυρώνεται ως δασικού χαρακτήρα, το 33,45% είναι οι μη δασικές και το ποσοστό που κυρώνεται σε σχέση με το αναρτημένο είναι το 93,6%. Σε 15 Διευθύνσεις Δασών η μερική κύρωση ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 95% και σε 7 πάνω από το 99%. Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι υψηλός φτάνοντας τις 41.000, στη Δράμα -παρ’ ότι η έκταση της ανάρτησης είναι περιορισμένη- το 15% αφορά διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, στην Αττική έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις σε ποσοστό 11,7%, ενώ στα Ιωάννινα έχουν κατατεθεί 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,1%. Μέχρι τώρα έχουν συγκροτηθεί 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για όλη τη χώρα.

Συνδυασμός με το κτηματολόγιο

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας του κτηματολογίου ΕΚΧΑ Α.Ε. Χρ. Κλωνάρη σημείωσε: “Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών είναι πλέον ρεαλιστικός στόχος και όχι εξωπραγματικός. Διότι συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και πραγματικά δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, και να καταλήξουμε σε εγγραφές ασφαλείς και για το κράτος και για τους πολίτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και το έργο των δασικών χαρτών. Και είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτά τα δύο έργα ολοκληρώνονται παράλληλα μέσα στο 2020”.

Στην πρωτόγνωρη συνεργασία Κτηματολογίου, κεντρικών και αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος παρατηρώντας ότι εφεξής παύει η διαδικασία για τον “εξατομικευμένο” χαρακτηρισμό μιας έκτασης. Τώρα, με μια απλή αίτηση, ο πολίτης ή ο επενδύτης γνωρίζει τον χαρακτήρα μιας έκτασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι από τις 30 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση δασικών χαρτών για το 17% της έκτασης της χώρας, χωρισμένη σε δύο χρονικές φάσεις, ενώ η κατάρτιση – επικαιροποίηση δασικών χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας (53,8 εκατ. στρέμματα) βρίσκεται στη φάση της ανάθεσης, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο. Αναφέρεται σε 35 Περιφερειακές Ενότητες και είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο του 2018 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους.

Σταυρογιάννη Λούλη

http://www.avgi.gr

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

1 reply

  1. Διαβάζουμε από τις αναρτημένες εκτάσεις το 60% κυρώθηκε ως δασικού χαρακτήρα. Τεράστιες εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνονται ως Α δηλαδή κατά βάση αγροτικές εκτάσεις εγκαταλέιφθηκαν λόγω μετανάστευσης ή και επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας υποχώρησε η μονοκαλλιέργεια. Τα χαρακτήρισαν σωρηδόν ΑΔ (δασικές εκτάσεις) ακόμα κι αν μέσα σε αυτά υπάρχουν μόνο μικροί θάμνοι. Ακόμα και σε αγροτικές περιοχές έκταση που το 1945 φαίνεται χωράφι Α και σήμερα είναι ακαλλιέργητο αλλά περικλείεται από ελιές (καθώς τα γειτονικά χωράφια καλλιεργούνται) χαρακτηρίστηκε δασική έκταση ΑΔ, ενώ δεν υπάρχει ίχνος δάσους. Πολύς κόσμος δεν το κατάλαβε καν. Άλλοι δεν υπέβαλαν ένσταση λόγω των εξόδων ή επειδή αποθαρρύνθηκαν από αυθαίρετες διαπιστώσεις ειδικών. Στις 25/9 δεν παρατάθηκε η προθεσμία αντιρρήσεων, παρόλο που μεγάλο χρονικό διάστημα της ανάρτησης οι νόμοι άλλαζαν διαρκώς και τα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων θεσμοθετήθηκαν με καθυστέρηση. Τα δράματα και τα προβλήματα είναι μπροστά, όπως εύστοχα επεσήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης. Το κράτος σφυρίζει αδάφορα αλλά αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δεινοπαθήσουν. Όταν θα γίνει το κτηματολόγιο πολλοί θα καταλάβουν ότι η έκταση τους είναι δασική και ανήκει στο κράτος, ενώ θα έχει χαθεί κάθε προθεσμία!!!! Τα χωράφια του 1945 χαρακτηρίστηκαν ελαφρά τη καρδία δάσος. Ο καταπατητής όμως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ωφελημένος, θα πληρώσει κάτι και θα εχει τεράστια έκταση , παρόλο που οι προγονοί του δεν δαπάνησαν φράγκο! Δεν συζητώ για λάθη που εκτάσεις με αιωνόβιες π.χ. ελιές τις χαρακτήρισαν δασικές το 1945 (ΔΑ), επειδή έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με παρατημένα χωράφια. Όποιος έχει την ατυχία να συνορεύει με ακαλλιέργητο χωράφι , έχουν χαρακτηρίσει και τμήμα της δικής του ιδιοκτησίας ως δασική (ΔΑ ή ΑΔ).Τα λάθη έχουν πάει σύννεφο. Βλέπεις έκταση που είσαι σίγουρος ότι το 1945 ήταν καλλιεργούμενη να την χαρακτηρίζουν ΔΑ και ακριβώς δίπλα που ήταν πάντοτε λόγγος (και το 1945 καιτο 2007) και την χαρτακτηρίζουν ΑΑ!!! Το πρόβλημα είναι μπροστά. Ενώ ο νόμος του 1977 προέβλεπε ότι ό,τι στις α/φ του 1945 είναι αγρός παραμένει αγρός, σήμερα εφαρμόστηκε το αντίθετο. Όλα τα χωράφια που έμειναν ακαλλιέργητα είναι δάσος! Και δενείναι μόνο αυτό σε χωριά με χωράφι αόπου μέσα υπάρχουν μεγάλες κερασιές και καρυδιές, ακόμα και πλησίον του χωριού τα χαρακτήρισαν όλα ΑΔ. Από την άλλη όι έκτισαν αυθαίρετα μέσα σε δάση βρέθηκε η πατέντα της οικιστικής πύκνωσης και θα σωθούν. Δηλαδή τιμωρείται ο κάτοχος χωραφιού το 1945 καθότι αυτό χαρακτηρίστηκε πολλές φορές και από λάθος ΑΔ!!! Όμως επιβραβεύεται ο καταπατητής και ο αυθαιρετούχος! Μπράβο! Δασικός χάρτης για τον δασικό χάρτη!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: