Νυχτερινή λαθροθηρία, απείθεια και άρνηση ελέγχου από τους δήθεν τσαμπουκάδες της υπαίθρου

 

 

Οι δήθεν τσαμπουκάδες

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου με περιοχή ευθύνης τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Άστρους και Τρίπολης, αξιοποιώντας σχετική καταγγελία για παράνομη θήρα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Φαράγγι Μαζιάς» μετέβηκαν στην περιοχή της Τ.Κ. Καστάνιτσας όπου περί ώρα 23:00 εντόπισαν στην θέση «Πέτρα-Γούβες» ένα αγροτικό όχημα να κινείται σε αδιέξοδο χωματόδρομο και να εισέρχεται εντός του καταφυγίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου,  το αγροτικό όχημα μία ώρα μετά πλησίασε προς το μέρος των θηροφυλάκων, που παρακολουθούσαν διακριτικά τις κινήσεις του. Στο δε σήμα που έγινε να σταματήσει ο συνοδηγός άνοιξε την πόρτα και κρατώντας κυνηγετική καραμπίνα τράπηκε σε φυγή εντός του δάσους, ενώ ο οδηγός παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι θηροφύλακες ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στο όχημα καθώς διαπίστωσαν ότι υπήρχε κυνηγετικό όπλο εκτός θήκης αλλά ο οδηγός με έντονο και απειλητικό ύφος άρχισε να φωνάζει μην επιτρέποντας να πλησιάσουν το όχημα. Παραδέχτηκε δε ότι το κυνηγετικό όπλο τύπου καραμπίνα ήταν δικό του καθώς επίσης ότι ήταν πλήρης φυσιγγίων. 

Οι θηροφύλακες στην συνέχεια ζήτησαν να αδειάσει την καραμπίνα και ο οδηγός έβγαλε από αυτή 5 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, αφού ενημερώθηκε ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο, αρνήθηκε να παραδώσει το κυνηγετικό του όπλο και εμφανώς εξαγριωμένος φώναζε να μην τον πλησιάσουν και ότι δεν δίνει τίποτα. Ύστερα δε από διάλογο έδωσε τα στοιχεία του στους θηροφύλακες, ενώ το όχημα ανήκει στον συνοδηγό του οχήματος που είχε πριν λίγο διαφύγει. Επίσης, στο όχημα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ακόμα ένας φορητός προβολέας, διάσπαρτα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων καθώς επίσης και ένας φορητός ασύρματος.

Υπεβλήθη η σχετική μήνυση στο Δασαρχείο Κυνουρίας για παράνομη θήρα εντός καταφυγίου άγριας ζωής, για παράνομη μεταφορά και τροποποίηση κυνηγετικού όπλου, για παράνομη θήρα από μηχανοκίνητο μέσο, για παράνομη θήρα το βράδυ καθώς επίσης για απείθεια και άρνηση ελέγχου όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του Δασικού και του Ποινικού Κώδικα αλλά και του Νόμου περί όπλων.

Δεύτερο περιστατικό λαθροθηρίας

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2017 θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην περιοχή Παναγιά Αρκαδίας και περί ώρας 20:30 εντόπισαν ένα όχημα να εισέρχεται σε χωματόδρομο. Ακολουθώντας την πορεία του οχήματος και μετά από δύο χιλιόμετρα περίπου είδαν το όχημα σταματημένο και τον οδηγό εκτός του οχήματος να κρατά στα χέρια του κυνηγετικό όπλο. Μόλις δε ο οδηγός αντιλήφθηκε τους θηροφύλακες τοποθέτησε το κυνηγετικό όπλο εντός του οχήματος. 

Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν δίπλα στην πόρτα του οδηγού δύο φυσίγγια τα οποία χρησιμοποιούνται για την θήρα του αγριόχοιρου, και τα οποία μόλις είχαν ριχτεί, κάτι το οποίο ο οδηγός παραδέχτηκε.

Με εντολή του εισαγγελέα Τριπόλεως συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, κατασχέθηκαν το όχημα, το κυνηγετικό όπλο, μία φυσιγγιοθήκη με 26 φυσίγγια και η άδεια θήρας, ενώ υπεβλήθη η σχετική μήνυση για παράνομη θήρα όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του Δασικού Κώδικα.

Πληροφορίες: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: