Παράξενες εποχές: τα άγρια ζώα αναζητούν καταφύγιο στις πόλεις

Αλεπούδες και αγριογούρουνα στα πάρκα, κουνάβια και νυφίτσες στις στέγες των σπιτιών. Άγρια ζώα μεταναστεύουν στις πόλεις γιατί έχει περιοριστεί σημαντικά ο φυσικός τους χώρος.

Μόνο στο Βερολίνο έχει διαπιστωθεί ότι 180 είδη πουλιών και 53 είδη θηλαστικών βρίσκουν καταφύγιο σε βιομηχανικές περιοχές, σε νεκροταφεία και σε σκοπευτήρια.

«Τα πρωινά βλέπω μια αλεπού στον κήπο μας, μετά πάει δίπλα στο γείτονά μας, κάθεται και παίρνει έναν υπνάκο» λέει ένας κάτοικος του Βερολίνου.

Μια αλεπού μέσα σε κήπο κάπου στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι κάτι το συνηθσμένο. Τα άγρια ζώα φεύγουν πια από τη φύση κυνηγημένα. Οι περιοχές που ζούσαν έχουν μετατραπεί σε καλλιέργειες, όπου καλλιεργείται για παράδειγμα μόνο ένα είδος, γεγονός που περιορίζει την ποικιλία την οποία έχουν ανάγκη τα ζώα. Τα άγρια ζώα όμως κινδυνεύουν επίσης από τα φυτοφάρμακα και τα αποξηραμένα ποτάμια. Και όσο και αν όλα αυτά είναι ωφέλημα και κερδοφόρα για τον άνθρωπο μια και μπορεί να αυξήσει την αγροτική του σοδειά, για τα άγρια ζώα είναι εφιάλτης.

Όσο λοιπόν και να ακούγεται καταρχάς παράξενο βρίσκουν καταφύγιο σε πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή την Κολωνία. Ο Μάρκους Μπάουμαν είναι υπεύθυνος στη δασική υπηρεσία της Κολωνίας και αρμόδιος για τα άγρια ζώα. «Έχουμε πολλά και διαφορετικά είδη άγριων ζώων στην Κολωνία”, λέει.” Στην πραγματικότητα έχουμε σχεδόν όλα τα άγρια ζώα που μπορεί κανείς να βρει έξω στη φύση. Τα προβληματικά εντός εισαγωγικών ζώα είναι η αλεπού, το κουνάβι και τα αγριογούρουνα».

Τα άγρια ζώα δεν είναι κατοικίδια!

Αγριογούρουνα και αλεπούδες που οι Κολωνέζοι βρίσκουν μέσα στους κήπους τους. Τις περισσότερες φορές τηλεφωνούν έντρομοι στην αρμόδια υπηρεσία για να τα μαζέψουν. Επισήμως βεβαίως απαγορεύεται το κυνήγι στις πόλεις, και αυτός είναι και ένας λόγος που τα άγρια ζώα πολλαπλασιάζονται τόσο πολύ μέσα στις πόλεις. Τις περισσότερες φορές όμως οι άνθρωποι δεν τα παίρνουν χαμπάρι και αυτά βρίσκουν καταφύγιο σε νεκροταφεία, σταθμούς και βιομηχανικές περιοχές. Μόλις πέσει το βράδυ, το σούρουπο, εμφανίζονται και τότε έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους. «Δεν είναι μικρά, γλυκά κατοικίδια ζωάκια, είναι κανονικά άγρια ζώα, ακόμα και αν τα αγριογούρουνα δεν δίνουν απαραίτητα πάντα αυτή την εντύπωση. Για αυτό θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός» υπογραμμίζει ο Μάρκους Μπάουμαν

Το παράδοξο είναι πως το τραπέζι είναι καλά στρωμένο για τα άγρια ζώα στις πόλεις. Στα σκουπίδια, που είναι βέβαια πάρα πολλά, μπορούν να βρουν κάθε είδους λιχουδιά. Τα άγρια ζώα απειλούν την ησυχία του ανθρώπου στις πόλεις διότι αυτός προηγουμένως απείλησε τη δική τους ζωή στη φύση.

Κείμενο: Karin Lamsfuss / Μαρία Ρηγούτσου

http://www.dw.com/

.

.

.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: