Κήρυξη αιωνόβιας δρυός ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»

«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» χαρακτηρίστηκε η αιωνόβια Μακεδονική Δρυς (Quercus macedonica) που βρίσκεται κοντά στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, ένα χλμ. ΒΑ του οικισμού Nεοχώρι του Δήμου Γρεβενών.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, εν λόγω δρυς έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • ηλικία 1.120 έτη περίπου (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη),
  • ύψος 29 m, διάμετρο (στο στηθαίο ύψος) 181,5 cm (1,815 m),
  • περιφέρεια κορμού (στο στηθαίο ύψος) 570 cm (5,7 m),
  • ύψος έναρξης κόμης 3 m,
  • μήκος και πλάτος κόμης (σε εδαφική κάτοψη) 28,6 m και 25,7 m αντίστοιχα.

Το δένδρο όπως αναφέρεται και στην Ειδική Έκθεση Προστασίας είναι υγιές αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική, πολιτισμική αξία και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου και θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το συγκεκριμένο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Σχετικό αρχείο:
Απόφαση αριθμ. 30084/26.02.2018 (Β´ 836) Κήρυξη αιωνόβιας δρυός στo Nεοχώρι του Δήμου Γρεβενών Π.Ε. Γρεβενών ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης».

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 12.03.2018

follow_fb.gifΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Χλωρίδα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: