Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δ.Υ.: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ (ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ)
(Κάθε πέρσι και καλύτερα)

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα ίδια και τα ίδια. Όσο και αν από την πλευρά μας θέλουμε τέτοια μέρα να γιορτάζουμε, η σκληρή πραγματικότητα δεν μας το επιτρέπει. Ολοένα και συνεχώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής και κλιμακωτά αυξανόμενης υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας. Κάθε χρόνο δείχνουμε την ανησυχία μας για τα Δάση και τον Δασικό Τομέα, καταγγέλλουμε, προτείνουμε, αλλά δεν παύουμε να ελπίζουμε…….

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του μνημονιακού σκοταδισμού που διανύουμε, δεν επέτρεψαν στο Κράτος – όπως στοιχειωδώς θα έπρεπε – να οργανώσει, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις Δασικές δομές, με βάση και της Συνταγματικής υποχρέωσης που έχει. Αλλά και παλαιότερα, όταν «διανύαμε» τα χρόνια των «παχιών αγελάδων», έστω και με δανεικά, ο Δασικός Τομέας δεν αποτελούσε προτεραιότητα των Κυβερνητικών επιλογών.

Φέτος για μια ακόμα φορά η Παγκόσμια Ημέρα Δασών (Δασοπονίας) βρίσκει τις Δασικές Υπηρεσίες απαξιωμένες, με κατακερματισμό των δασικών αρμοδιοτήτων (πυρκαγιές, θήρα, προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π), συνεχή υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη των Δασονομείων και των Δασοφυλακείων (οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους).

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το Κράτος απαξιεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο απλές και στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Δασοπροστασίας & Λαθροϋλοτομιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σύνολο των εργαζόμενων του Δασικού Τομέα που απασχολούνται σε αυτά τα Προγράμματα, ουσιαστικά εργάζονται δωρεάν, μιας και τα δεδουλευμένα μας από το 2016, ειδικά αυτά που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, δεν μας έχουν καταβληθεί ακόμα. Η καθυστέρηση αυτή και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει, ουσιαστικά έχουν καταστήσει την εκτέλεση των Προγραμμάτων και την όποια «Δασική Πολιτική» ανεφάρμοστα στην πράξη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι για να λάβουμε τα δεδουλευμένα μας του έτους 2015 (μόλις πριν 2 μήνες!!!!) έπρεπε κινητοποιηθούν τα Δασικά Σωματεία και να υποκαταστήσουν πολιτικούς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρόλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις ότι η Διοίκηση θα επιλύσει σύντομα όλα τα γραφειοκρατικά θέματα, μέχρι σήμερα τίποτα δεν μας εγγυάται ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες και υποσχόμενες ενέργειες.

Με λίγα λόγια ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη δασοπροστασία καταρρέει σταδιακά. Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει άμεσα: Την οργάνωση, καθετοποίηση και αυτοχρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών και την άμεση πληρωμή μέσω του Πράσινου Ταμείου των υποχρεώσεων του προς τους εργαζομένους που παραμένουν ανεξόφλητες εδώ και δύο χρόνια .

Για μας η αποχή από την συμμετοχή στα Προγράμματα Δασοπροστασίας & Λαθροϋλοτομιών, τελικά μάλλον είναι μονόδρομος.

Και του χρόνου πάλι εδώ θα είμαστε. «Χρόνια Πολλά………..»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παπαδιάς

Ο Γραμματέας Τύπου & Οργανωτικού
Κων/νος Κατσούδας

Ο Γεν. Γραμματέας
Αλέξανδρος Φλώτσιος

.
ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: