Τέλη και τσουχτερά πρόστιμα για τα ζώα συντροφιάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

🐾 Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί το επόμενο 2μηνο το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα. Τι προβλέπει:

🐕 Καθίσταται υποχρεωτικό ο ιδιοκτήτης του ζώου να το στειρώνει. Όποιος δεν το στειρώσει θα πληρώνει τέλος, 100 ευρώ ετησίως.

🐩 Στις βόλτες/εξόδους του ζώου, ο ιδοκτήτης θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

🐶 Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), πληρώνοντας ειδικό τέλους αστείρωτου ζώου.

🐭 🐩 Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι αναγκαστικά τσιπαρισμένο (κόστος 6 ευρώ) και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου.

🐱 Αυστηροποιείται το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου και θα διατηρείται πλήρες “ιστορικό” ιδιοκτητών.

🦊 Θα απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας. Στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

💰 Κάθε δήμος θα θεσπίσει ταμείο ζωοφιλίας, που θα ενισχύεται με πόρους από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος τσιπαρίσματος.

🐾 Προβλέπεται ειδικό τέλος ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα pet-shops, με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Επιπλέον σύμφωνα με το ν/σ δίνεται η δυνατότητα εντός 6μήνου οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων και γατών που δεν έχουν σημάνει τα ζώα τους, να σημάνουν τα ζώα τους χωρίς να υποστούν κυρώσεις και με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου με διαβατήριο, χωρίς ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση

Επίσης στο άρθρο 16 ορίζεται η μη σύννομη θανάτωση του ζώου που συνιστά κακοποίηση του ζώου σε υπέρτατο βαθμό και τιμωρείται με ξεχωριστή επαυξημένη ποινή.

Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΑΑΤ με τις γενικές παρατηρήσεις του νέου σχέδιου νόμου: ΕΔΩ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.


 ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: