«Μαύρο δάσος – πράσινη Θάσος»

ΘΑΣΟΣ ΚΑΙ ΡΟΤΤΕNΜΠΟΥΡΓΚ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Συνεργασία πανεπιστημίων υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Με τίτλο «Μαύρο δάσος – πράσινη Θάσος» εκτυλίχθηκε η η ελληνογερμανική συνεργασία ειδικών και επιστημόνων από τη Θάσο και την γερμανική πόλη Ρόττενμπουργκ στα τέλη Απριλίου. Με τη χρηματοδότηση της γερμανικής υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών DAAD και υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρόττενμπουργκ ανέπτυξαν τις θέσεις τους και μίλησαν για τα μέτρα δασοπροστασίας από πυρκαγιές, αλλά και άλλες φυσικές απειλές, όπως οι έντονες βροχές και θύελλες.

Τα πεδία της δασοκομίας, του βιώσιμου τουρισμού και των οικολογικών επιπτώσεων του τουρισμού σε νησιά όπως η Θάσος, καθώς και η διαχείριση των υδάτινων πόρων και της αποσάθρωσης του εδάφους βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιστημονικής ανταλλαγής.

Με αντικείμενο την αναδάσωση μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, ο υπεύθυνος αξιωματούχος για την πυροπροστασία των δασών στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, Raimund Engel, παρουσίασε τα μέτρα που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στο Βρανδεμβούργο τόσο εναντίον των πυρκαγιών, όσο και για την έγκαιρη καταγραφή των κινδύνων που απειλούν τα δάση με τη χρήση σύχρονων συστημάτων.

Στόχος της συνεργασίας ήταν η εξεύρεση κοινών χαρακτηριστικών ανάμεσα στους δύο Δήμους, αλλά και η ανταλλαγή στρατηγικών και δράσεων ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνέπειες από τις δασικές πυρκαγιές στη Θάσο το Σεπτέμβριο του 2016. Για το σκοπό αυτό το πανεπιστήμιο του Ρόττενμπουργκ διοργάνωσε εξορμήσεις στη γύρω περιοχή, ώστε να αποκομίσουν μια άμεση εμπειρία οι Έλληνες επιστήμονες, σχετική με τη διαχέιριση δασικών καταστροφών στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συνέπειες από το πέρασμα της καταστροφικής θύελλας “Lothar” στο παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι στο εθνικό πάρκο του Μέλανα Δρυμού παρουσίασαν επί τόπου τις στρατηγικές τους για την αποτελεσματική διαχείριση δασών και την επανεγκατάσταση μιας μεγάλης ποικιλίας δασικής χλωρίδας.

Οι Dr. Heike Puhlmann και Dr. Billen παρουσίασαν τρόπους καταπολέμησης της αποσάθρωσης του εδάφους και της αποτελεσματικής συγκράτησης των υδάτων στα δάση και στους αγρούς.

Τέλος, οι  Dr.Hein και  Δρ. Ζάγκας, καθώς ο τέως Δήμαρχος κ. Dembek αποφάσισαν ότι η ακαδημαϊκή ανταλλαγή μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα συνεχιστεί, με στόχο μια επόμενη συνεργασία την άνοιξη του 2019

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.


 ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Επικαιρότητα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: