Οι αστικές μέλισσες ως δείκτης της υγείας της πόλης μας

Οι μέλισσες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς στον πλανήτη. Μία στις 3 μπουκιές που καταναλώνουμε κάθε μέρα, προκύπτει από τα 20.000 είδη μελισσών παγκοσμίως και το πολύτιμο έργο της επικονίασης. Οι μέλισσες είναι λοιπόν απαραίτητες για την παραγωγή ενός μεγάλου μέρους της τροφής μας, γιατί επικονιάζουν τα φυτά που παράγουν πάνω από 100 περίπου είδη καλλιεργειών κάποια εκ των οποίων αποτελούν έμμεσα την τροφή της τροφής μας (παραγωγή κρέατος).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η μεγάλη μείωση των πληθυσμών των μελισσών σε παγκόσμια κλίμακα οφείλεται εν μέρει στην απώλεια βιοτόπων αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η εκτενής χρήση φυτοφαρμάκων. Η μείωση αυτή έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οικοσυστημάτων του πλανήτη, την οικονομία, αλλά και την παραγωγή της τροφής μας.

Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και όλοι οι επικονιαστές χρειάζονται μεγάλες φυσικές εκτάσεις ως βιότοπο, προκειμένου να φτιάξουν τις φωλιές τους, να τραφούν και να φέρουν στον κόσμο τη νέα γενιά επικονιαστών που με τη σειρά τους θα παράσχουν καρπούς σε όλο το οικοσύστημα. Ωστόσο, με τον εκσυγχρονισμό του κόσμου αυτοί οι βιότοποι εξαφανίζονται και κατά συνέπεια κι ο πληθυσμός των μελισσών. Η συστηματική αστικοποίηση συμβάλλει στην έκλειψη πολλών ειδών άγριων μελισσών.

Μία επίσης πολύ σημαντική αιτία της μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών είναι η εκτενής χρήση φυτοφαρμάκων που σύμφωνα με έρευνες επηρεάζουν τον προσανατολισμού. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης υπερψήφισαν την πλήρη απαγόρευση των τριών βασικών νεονικοτινοειδών φαρμάκων (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam), τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως διαδεδομένα εντομοκτόνα. Μία μεγάλη νίκη για όλους!

Το Bee Camp*, προτείνει τα Bee Spots και τα Bee Corridors ως βιώσιμη, δοκιμασμένη, οικονομική και αποτελεσματική λύση της απώλειας των βιοτόπων  των μελισσών και όλων των επικονιαστών λόγω της επέκτασης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα Bee Spots αποτελούν ασφαλή καταφύγια για τις αστικές μέλισσες όπου παρέχεται τροφή (λουλούδια) και βιότοπος (χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων). Τα Bee Corridors, από την άλλη, είναι πράσινοι διάδρομοι που συνδέουν τις μεγάλες πράσινες εκτάσεις με μια συνέχεια από Bee Spots.

Η πρωτοβουλία του The Bee Camp

Οι δράσεις που προτείνει The Bee Camp δεν στοχεύουν απλώς στην παραγωγή τροφής για τις μέλισσες. Θα τονώσουν τις σχέσεις των κοινοτήτων στις γειτονιές, θα αυξήσουν το αίσθημα της προσφοράς, θα εξωραΐσουν τους δημόσιους χώρους και θα επιτρέψουν στους κατοίκους των πόλεων να επανασυνδεθούν με τη φύση αλλά και μεταξύ τους. Συνολικά θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής της πόλης και των γειτονιών.  Κάνοντας τις πόλεις μας φιλικές προς τις μέλισσες, τις καθιστούμε και φιλικές προς τους ίδιους τους κατοίκους τους. Έτσι, η σωστή ερώτηση που οφείλουμε να θέσουμε δεν είναι τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για τις μέλισσες αλλά πως μπορούν οι μέλισσες να βελτιώσουν τις πόλεις μας, να τις κάνουν πιο ανθεκτικές.


* Το The Bee Camp σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Αγγελίνα Κανελλοπούλου, υπότροφο του START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Επικοινωνήστε με The Bee Camp στο hello@thebeecamp.com και κάντε το δικό σας Bee Spot στο μπαλκόνι, την ταράτσα, την αυλή του σπιτιού ή του σχολείου σας!

Για περισσότερες πληροφορίες για το The Bee Camp:

http://thebeecamp.com/
https://www.facebook.com/thebeecamp/
https://www.instagram.com/thebeecamp/
https://www.startgreece.net/fellows/aggelina-kanellopoulou


 ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

1 reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: