Πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης

Η ανάγκη θέσπισης πρόσθετων μέτρων για την προστασία της ελληνικής μελισσοκομίας από τις δυσμενείς συνέπειες της ενδεχόμενης εισόδου και εξάπλωσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) στη χώρα μας οδήγησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) στην εφαρμογή προγράμματος στοχευμένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσής του.

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού καθορίζονται:

  1. Οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος στοχευμένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) σε επιλεγμένα μελισσοκομεία-δείκτες εντός καθορισμένων ζωνών υψηλού κινδύνου, για τα μελισσοκομικά έτη 2018 και 2019.
  2. Οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δαπάνες, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, οι έλεγχοι, τα παραστατικά καταβολής της ενίσχυσης και γενικά κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Ζώνες Υψηλού Κινδύνου

Για τον επακριβή καθορισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου, προϋπόθεση αποτελεί ο προσδιορισμός των σημείων εκείνων που εκτιμώνται ως οι πιθανότερες πύλες εισόδου του μικρού σκαθαριού της κυψέλης στη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη α) τη βιολογία του εντόμου, β) τις κατηγορίες επικίνδυνων φορτίων (μέλισσες, γόνος, προϊόντα της κυψέλης, μελισσοκομικός εξοπλισμός, βομβίνοι, ώριμα φρούτα και λαχανικά, φυτά σε γλάστρες κ.λπ.) και γ) τους διεθνείς λιμένες και αερολιμένες της χώρας μέσω των οποίων διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω φορτίων, προσδιορίζονται ως πιθανές πύλες εισόδου του εντόμου τα εξής σημεία:

1) Λιμένας Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά)
2) Αερολιμένας Αθηνών (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής)
3) Λιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)
4) Αερολιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)
5) Λιμένας Πατρών (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας)
6) Λιμένας Ηγουμενίτσας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας)
7) Λιμένας Ηρακλείου (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου)

Για το καθένα από τα παραπάνω σημεία, οριοθετείται ως ζώνη υψηλού κινδύνου η περιοχή που εκτείνεται εντός ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων από αυτά. Η εν λόγω απόσταση δύναται να αυξάνει έως τα δεκαπέντε (15) χιλιόμετρα όταν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην ανεύρεση κατάλληλης τοποθεσίας για την εγκατάσταση των μελισσοκομείων-δεικτών.

Σε κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου συγκροτούνται από μελισσοκόμους τρία μελισσοκομεία-δείκτες. Επιπλέον αυτών, στην ίδια ζώνη υψηλού κινδύνου φορείς δύνανται να συγκροτήσουν έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η ζώνη εκτείνεται εντός του νομού έδρας τους και ότι η απόσταση μεταξύ μελισσοκομείων-δεικτών του ίδιου φορέα είναι τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο.

Δικαιούχοι – Επιλέξιμες Δαπάνες

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι:

  1. Οι μελισσοκόμοι, κάτοχοι τουλάχιστον σαράντα (40) κυψελών διαχείμασης, οι οποίοι, για κάθε μελισσοκομικό έτος εφαρμογής του Προγράμματος, έχουν υποβάλλει αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Στη κατηγορία αυτή, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες ενίσχυσης των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εβδομήντα πέντε ευρώ (75€) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν πενήντα ευρώ (150€) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη ανά δικαιούχο μελισσοκόμο αφορά τα μελισσοσμήνη ενός μόνο μελισσοκομείου-δείκτη.
  2. Τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας που διαθέτουν την υποδομή, την τεχνογνωσία και το αναγκαίο προσωπικό για την υλοποίηση του Προγράμματος. Στη κατηγορία αυτή, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εξήντα ευρώ (60 €) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν είκοσι ευρώ (120€) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους φορείς μπορεί να αφορά έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες για κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στο νομό έδρας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ τη σχετική απόφαση.

Πληροφορίες για το μικρό σκαθάρι της κυψέλης (Aethina tumida) μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [296.30 KB]ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: