Θεαματική αύξηση του πληθυσμού σπάνιας χήνας στην Κίνα

Χάρη στις βελτιώσεις που έχουν επέλθει στο περιβάλλον, στις όχθες του ποταμού Γιανγκτζέ έχει παρατηρηθεί μία αύξηση του πληθυσμού της χήνας Anser indicus, από 1.178 που ήταν το 2012, σε 3.195 σήμερα.

Ο πληθυσμός της χήνα Anser indicus, με τις χαρακτηριστικές μαύρες ρίγες στο κεφάλι, εκτιμάται σε λιγότερο από 70.000 παγκοσμίως. Σημαντικό βιότοπό της αποτελεί η λίμνη Μπαντέ στην πηγή του ποταμού Γιανγκτζέ. Στο τέλος όμως της δεκαετίας του ’90 εξαιτίας του παράνομου κυνηγιού και της κλοπής των αυγών μειώθηκε πολύ ο πληθυσμός της. Το 2012 δημιουργήθηκε μία ομάδα περιπολίας προκειμένου να εντοπίζει τους λαθροθήρες και η κίνηση αυτή απέφερε αποτελέσματα.

Κάθε Απρίλιο οι χήνες έρχονται από την Ινδία και το Νεπάλ στη λίμνη Μπαντέ για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Εθελοντές κατασκηνώνουν στη λίμνη για να παρατηρήσουν τα πουλιά και να υπολογίσουν τον πληθυσμό τους μέχρι τον Ιούνιο όπου τα αυγά εκκολάπτονται.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι χήνες Anser indicus μπορούν να πετούν πάνω από το ίδιο το Έβερεστ, την ψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου στα 8.848 μέτρα. Ωστόσο το μεγαλύτερο ύψος πτήσης που καταγράφηκε στη μελέτη ήταν λίγο μικρότερο, στα 7.290 μέτρα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: https://www.hbw.com

 

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: