Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Στάχτη» 13.000 στρέμματα

Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό Μάτι με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενημέρωσε ότι η καμένη έκταση φτάνει τα 13.000 στρέμματα.

Το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσιεύει σήμερα χάρτη με νεότερη εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό Μάτι (Ανατολική Αττική) με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης, με εκτιμώμενη έκταση της τάξης των 1300 ha.

Λόγω αδυναμίας λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης χωρίς νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος, χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός δορυφορικών δεδομένων χαμηλής, μεσαίας και υψηλής ανάλυσης, και συγκεκριμένα: LANDSAT-7 ETM με ημερομηνία λήψης 04/04/2018 (προ-γεγονότος) & LANDSAT-7 ETM, SENTINEL-3Α και SENTINEL-2 με ημερομηνίες λήψης 25/07/2018 (μετά-γεγονότος).

Η εκτίμηση αυτή έγινε εφαρμόζοντας τη Διαφορά του Κανονικοποιημένου Δείκτη Καμμένων Εκτάσεων (NBR), αξιοποιώντας την πρότερη (LANDSAT-7 ETM) και τις μεθύστερες του γεγονότος εικόνες (LANDSAT-7 ETM, SENTINEL-3A, SENTINEL-2). Όλα τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν συλλέγονται στο Κέντρο BEYOND του ΕΑΑ από το Hellenic National Sentinel Data Mirror Site.

Το Κέντρο BEYOND, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, συνεχίζει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ακολουθήσουν λεπτομερέστερες εκτιμήσεις και πρόσθετη πληροφόρηση και ταυτόχρονα πραγματοποιεί χαρτογράφηση με συστήματα Drones / UAV προκειμένου να παρέχει πολύ λεπτομερείς χάρτες αποτίμησης της ζημιάς σε επίπεδο μεμονωμένης ιδιοκτησίας.

«Στις δύσκολες αυτές μέρες, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, και οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση της πολιτείας συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής», καταλήγει.

.

.

.ΚατηγορίεςΓεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: