Σταθάκης: Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Το θέμα της επόμενης μέρας έχει τεθεί ευθέως. Τις οικιστικές στρεβλώσεις θα τις διορθώσουμε με κάθε κόστος. Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει πίσω και να έχει τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα» σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοτικό σταθμό Ant1, διευκρινίζοντας: «Ετοιμάζουμε σειρά μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσουμε άμεσα. Τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, η κυβέρνηση θα πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα». Όπως είπε, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τις παραλίες, όπου η αυθαίρετη δόμηση είναι διπλά προβληματική και θα αφορούν όχι μόνο την πληγείσα περιοχή, αλλά και άλλες.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα βήματα που έχουν ήδη γίνει στον τομέα της χωροταξίας και αποτελούν τη βάση των αλλαγών, ώστε -όπως είπε- «η Ελλάδα να είναι μία χώρα με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, σαφή οριοθέτηση των δασών και σαφή οριοθέτηση των παραλιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση ήταν η ανάρτηση και επικύρωση των δασικών χαρτών. Από 1% που ήταν το 2015, σήμερα έχει επικυρωθεί ποσοστό 49% των δασικών χαρτών και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και επικύρωση του 100% των δασικών χαρτών.

Εξάλλου, έως το τέλος του 2019 θα αναρτηθούν οι χάρτες των παραλιών και μέχρι το 2020 θα ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι ως τη «μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει δει ποτέ ο τόπος», ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή «δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα οικήματα. Η πολιτική προστασία καλείται να προστατεύει όλους τους Έλληνες πολίτες είτε είναι αυθαιρεσιούχοι, είτε είναι νόμιμοι». Όπως επισήμανε, το σύστημα πολιτικής προστασίας βρέθηκε απέναντι σ’ ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έντασης, πολύ μικρής διάρκειας με τρομερές συνέπειες που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε, αλλά δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη νεκρών τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός, οποιουδήποτε κόμματος, που θα είχε κάποια σκοπιμότητα στο να αποκρύψει μία εθνική τραγωδία; Προς τι; Καταλαβαίνω να υπάρχει διάθεση κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι άδικο και δεν τιμά τον πολιτικό μας διάλογο. Το αν υπήρχε εικόνα από τις υπηρεσίες και δεν μεταφέρθηκε, θα διαπιστωθεί».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε: «Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και παίρνει μέτρα που ανταποκρίνονται στην επόμενη μέρα και πρέπει όλοι να συναινέσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: