Οι 8μηνίτες «έφτασαν» στα Δασαρχεία, αλλά δε μπορούν να αξιοποιηθούν

Υπηρεσία άρχισαν να… αναλαμβάνουν τα περίπου 100 άτομα που προσελήφθησαν στη Μεσσηνία με 8μηνες συμβάσεις από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά εν… αγνοία των Δασαρχείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη www.tharrosnews.gr

Η προκήρυξη είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες, με το υπουργείο να καταρτίζει μόνο του τις λίστες με τις ειδικότητες και με τα Δασαρχεία σε όλη την Ελλάδα να μαθαίνουν μετά την προκήρυξη τις ειδικότητες που θα απασχοληθούν στις υπηρεσίες τους. Σε αντίθεση με τους Δήμους που ρωτήθηκαν τι ειδικότητες είχαν ανάγκη να προσληφθούν.

Έτσι, οι υπηρεσίες των Δασαρχείων έχουν βρεθεί με δεκάδες άτομα που δεν ξέρουν ούτε τι να κάνουν ούτε πώς να τα απασχολήσουν.

Δεκάδες 8μηνίτες

Για παράδειγμα στο Δασαρχείο Καλαμάτας, από την Τετάρτη, παρουσιάσθηκαν τα πρώτα 41 άτομα και συγκεκριμένα 4 διοικητικοί υπάλληλοι, 2 δασοπόνοι και 35 εργάτες. Την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν υπηρεσία και οι υπόλοιποι, που περίπου είναι άλλοι 15 εργάτες.

Περίπου 40 άτομα προσελήφθησαν με τις 8μηνες συμβάσεις στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι τα Δασαρχεία θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουν με δύο εβδομάδες θεωρητική εκπαίδευση και μία εβδομάδα πρακτική! Εν μέσω, λοιπόν, θερινής περιόδου οι ελάχιστοι υπάλληλοι των Δασαρχείων θα πρέπει να αφιερώσουν ένα μήνα για την εκπαίδευση των 8μηνιτών για την αντιπυρική προστασία!

Ούτε όρθιοι!

Στα δε μικρά Δασαρχεία, όπως της Κυπαρισσίας, που στεγάζεται σε ελάχιστο χώρο, δεν μπορεί ούτε… όρθιους να φιλοξενήσουν τους νεοπροσληφθέντες!

Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι τα Δασαρχεία δε διαθέτουν εξοπλισμό και εργαλεία για να εφοδιάσουν τόσα άτομα, ώστε να μπορούν να εργασθούν.

Το πρόγραμμα, βέβαια, προβλέπει ότι το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας των εργατών/τριών (ΜΑΠ), των εργαλείων και του απαιτούμενου εξοπλισμού αυτών για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς και τα καύσιμα, τα λιπαντικά και τις δαπάνες της προμήθειας ανταλλακτικών, επισκευής-συντήρησης των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κ.λπ., θα καλυφθούν από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου! Ωστόσο, το «Πράσινο Ταμείο» για τη συντήρηση των δασικών δρόμων του Ταϋγέτου διέθεσε στο Δασαρχείο Καλαμάτας το αστρονομικό ποσό των 18.000 ευρώ!

Υπό διαφορετικές βέβαια συνθήκες τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν τεράστιο έργο στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πάσχουν σημαντικά και από εξειδικευμένο προσωπικό και από εξοπλισμό, ακόμα και σε λειτουργικά έξοδα που αφορούν στη λειτουργία μηχανημάτων και τη μετακίνησή τους.

https://www.tharrosnews.grΚατηγορίεςΑπασχόληση, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. η κατασταση ειναι τραγικη … οι εργατες των 8μηνων στελνονται στα δαση χωρις στολες χωρις εργαλεια, τοςυ δινονται εντολες να σκαρβαλσωεουν σε αοτομες πλαγιες .. τραναν τα κλδια τα ξερα με τ χερια τους το ον ατοςυ εργαλεια…και αν πεις κατι για τα πραπαιτουμενα οι υαλλοιληοι οι στυργγυλοκαθημεν στα γραφειακια τους λενε οτι γθια την ελλειψη εξοπλισμο φταιε το πρασινο Ταμειο που του χρσωατ εξαλλου παλιοτερα ποσα εγκεκριμενα υπ
  τιθεται

  • Τα δήθεν επιχειρήματά σου πάσχουν!
   Ορθότατα πήγαν στα Δασαρχεία. Λάθος που δεν μερίμνησαν να χρηματοδοτηθούν νωρίτερα οι Δασικές Υπηρεσίες από το Π.Τ. για να εξοπλιστούν οι εργάτες με τα απαραίτητα. Αν δεν το ξέρεις (που δεν το ξέρεις) το πρόγραμμα προβλέπει κονδύλια από το Π.Τ. για τα σχετικά έξοδα προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, καυσίμων κτλ.
   Και κάτι ακόμα: ούτε η Π.Υ. έχει καύσιμα για απεριόοριστες περιπολίες.
   Συμπέρασμα: Ορθότατα πήγαν στα Δασαρχεία και όχι στην Πυροσβεστική.

 2. Όταν ένας στους 40 είναι Δασοπόνος κλπ, τότε πως το κόβεις σαν ποσοστό; Ειδικοί Δασ. Προστασίας επίσης μετρημένοι και εντελώς απόντες σε πολλά Δασαρχεία.

  • Ο καθαρισμός, η διάνοιξη και η συντήρηση των δασικών δρόμων είναι αρμοδιότητα των Δασαρχείων. Η Πυροσβεστική δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό. Ορθότατα, λοιπόν, έστειλαν εργάτες στη Δασική Υπηρεσία!

   • Σύμφωνοι, δεν είναι δουλειά της Πυροσβεστικής οι καθαρισμοί, αλλά χρήματα για καύσιμα και οχήματα παίρνει σαν Υπηρεσία για να καλύψει τις ανάγκες των μόνιμων και εποχιακών. Η Δασική Υπηρεσία δεν έχει τίποτα από τα δύο και το ξέρουμε χρόνια! Προτεραιότητα λοιπόν από το Υπουργείο έχει δωθεί σε άλλες αρμοδιότητες της Δασ.Υπ. όπως το Δασολόγιο, οι πράξεις χαρακτηρισμού κλπ, και αυτές απαιτούν προσωπικό με άλλες ειδικότητες. Αν και όταν στείλουν χρήματα για τις μετακινήσεις των εργατών, εξοπλισμό, συντήρηση οχημάτων, τότε και μόνο έπραξαν σωστά (και πάλι δε θα υπάρχουν οχήματα). Δε γίνεται να υποχρεώσουν τους εργάτες να πηγαίνουν με δικά τους οχήματα και καύσιμα σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων… Να μιλάμε με επιχειρήματα έτσι;

 3. Άσχετες με τα Δασαρχεία οι ειδικότητες των Δασολόγων, των Δσοπόνων και των Ειδικών Δασικής Προστασίας;
  Τί διαβάζουμε οι έρημοι;;;

 4. Τα Δασαρχεία και οι Δ/νσεις Δασών έχουν ζητήσει επανειλλημένως άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, το Υπουργείο αποφάσισε να τους στείλει άσχετες ειδικότητες, μην τρελαθούμε τώρα. Ας έστελνε τα άτομα αυτά στην Πυροσβεστική για να γίνουν οι όποιες εργασίες καθαρισμού. Για τις προχειρότητες αυτές μόνο τα Δασαρχεία δε φταίνε, αφού δε ρωτήθηκαν.

 5. Η Δομή των Δασαρχείων και με την ικανότητα του κάθε Δασάρχη είναι το μείγμα αδυναμίας της υπηρεσίας να υπάρξει ωφέλιμη στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: