«Χτύπημα» λαθροϋλοτομίας

Το δάσος Καρίτσας του Δήμου Αγιάς «χτύπησαν» λαθροϋλοτόμοι, καταστρέφοντας δέντρα δρυός. Η παράνομη ξυλεία εντοπίστηκε από δασικούς υπαλλήλους του Δασαρχείου Λάρισας κατά τη μεταφορά της, σε έλεγχο που διενήργησαν σε φορτηγό αυτοκίνητο στα Τέμπη.

Ενα άτομο συνελήφθη και παραδόθηκε στην Αστυνομία Λάρισας, το φορτηγό κατασχέθηκε, ενώ η παράνομη ξυλεία μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Λάρισας.

«Πρόκειται για 16.κ.μ. στρόγγυλη χρήσιμη ξυλεία δρυός, που λαθροϋλοτομήθηκε από το δάσος Καρίτσας», δήλωσε στην «Ε», ο δασάρχης Λάρισας κ. Δημήτρης Τσιόφας, ο οποίος επισήμανε επίσης, ότι «το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας είναι πολύ μεγάλο και δεν εξαλείφεται. Παρατηρούνται συνεχή κρούσματα. Προσπαθούμε να το μειώσουμε, με τα μέσα που διαθέτουμε και με εντατικούς ελέγχους στις δασικές περιοχές αρμοδιότητάς μας. Οι δασικοί υπάλληλοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους, με πολύωρες βάρδιες στις δασικές περιοχές».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο περί παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς δασικών προϊόντων, «ο κάτοχος των παρανόμως μεταφερόμενων δασικών προϊόντων, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση ή και με αμφότερες τις ποινές αυτές, εάν από την παράβαση δεν επήλθε καμία ζημία ή η προξενηθείσα δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Η ζημιά που γίνεται από παράνομη υλοτομία μέχρι του ποσού των 300 ευρώ αποτελεί πταίσμα. Όταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, είναι πλημμέλημα και από τα 10.000 ευρώ και το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα.

Ο υπαίτιος των πράξεων τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, αν η προξενηθείσα από την τέλεση αυτών στο δάσος ζημία υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Κατάσχονται και δημεύονται, τα παντός είδους εργαλεία, όργανα και σκεύη, με τα οποία ο παραβάτης προβαίνει στην εκτέλεση του αδικήματος, τα μεταφορικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά την παράνομη υλοτομία και μεταφορά, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας τους και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.

Το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων, παραδίδονται άμεσα στην οικεία αστυνομική αρχή.

Το δίπλωμα οδήγησης επιστρέφεται στον κύριο ή νόμιμο κάτοχό του μετά την παρέλευση τριμήνου, από την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου».

Της Λένας Κισσάβου

http://www.eleftheria.gr/ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: