Σοβαρό πρόβλημα το «τάϊσμα» θηραμάτων στη Κύπρο. Καμαρώνουν με 200 φάσσες

ΚΥΠΡΟΣ: Τόσο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία εκτιμούν ότι η πρώτη εξόρμηση της φάσσας και του τρυγονιού στις 19 Αυγούστου ήταν αρκετά καλή σε κάρπωση θηράματος. Συνεπώς αναμένουν ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη από την περσινή, κατά την οποία, σύμφωνα με την έρευνα κάρπωσης για τη θερινή περίοδο 2017, υπήρξε αύξηση 21,7%. 

Επίσης πέρσι κυνήγησε το 36,5% των κυνηγών, δηλαδή γύρω στις 15.403. Φέτος πιστεύεται ότι ο αριθμός των κυνηγών που θα κυνηγήσουν την καλοκαιρινή περίοδο θα ξεπεράσει τις 16 χιλ.

Ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε θετικά στοιχεία για την πρώτη εξόρμηση και η όλη εικόνα μας ικανοποιεί». Και πρόσθεσε: Όσον αφορά στις φάσσες, έχουμε ξεφύγει από την ξηρασία των προηγούμενων χρόνων. Τώρα οι φάσσες έχουν αυξηθεί στους βιότοπους, ένα γεγονός που αποδεικνύεται και από την κάρπωση.

Δυστυχώς όμως, η Υπηρεσία Θήρας δεν πραγματοποιεί έρευνες κάρπωσης για το κυνήγι της φάσσας το καλοκαίρι, ούτε και τον χειμώνα, και έτσι δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έρευνα για όλα τα θηράματα με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο. Συνεπώς δεν θα υπάρχουν επίσημα στοιχεία μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει το καλοκαιρινό κυνήγι φάσσας-τρυγονιού είναι τα «ταΐσματα», τα οποία φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι κυνηγοί ρίχνουν τροφή και νερό και κάμνουν αριθμούς υπερβολικούς για τα δεδομένα της Κύπρου. Για του λόγου το αληθές οι φωτογραφίες στο ίντερνετ, όπου κάποιοι καμαρώνουν με 20, 30 και 50 πουλιά ή ακόμα και τους προκλητικούς αριθμούς των 100 και 200.

Για το θέμα έγινε σάλος και το ίντερνετ πήρε φωτιά. Πολλοί κυνηγοί καταδίκασαν για άλλη μια φορά την πράξη αυτή, όμως, όπως τα προηγούμενα χρόνια, δεν έγινε τίποτε. Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές με «ταΐσματα» και δεν μπορούν να συλληφθούν οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης. Γιατί πρέπει μέρες πριν να δεις κάποιον να ρίχνει τροφή, που δεν έχει νόμο να το απαγορεύει, και μετά να τον βρεις την ημέρα της άδειας εκεί σε μικρή απόσταση να κυνηγά. Ταυτόχρονα όμως θα υπάρχουν πολλοί άλλοι κυνηγοί.

Το ερώτημα μετά είναι κατά πόσο οι υπόλοιποι θα παραμείνουν να κτυπούν τις φάσσες ή θα απομακρυνθούν από το «τάισμα». Και ίσως να είναι εκείνοι που δημιούργησαν το «τάισμα». Τίθεται όμως ακόμα ένα θέμα, δηλαδή σε πόση απόσταση θα μπορεί να συλληφθεί και κατηγορηθεί κάποιος κυνηγός που βρίσκεται την ημέρα της άδειας κοντά στο «τάισμα».

Στη Βουλή το θέμα των «ταϊσμάτων»

Μερικοί ανέφεραν ότι «οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλά ταΐσματα πρέπει να κλείσουν». Όμως άλλοι απαντούν πως οι ίδιοι θα κάμουν νέο «τάισμα» σε άλλες περιοχές και έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό ζητείται όπως το θέμα μεταφερθεί και πάλι στη Κυπριακή Βουλή, η οποία απέρριψε πέρσι την εισήγηση της Υπηρεσίας Θήρας όπως επιτρέπονται τα «ταΐσματα». Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα επόμενα χρόνια θ’ αυξάνονται οι κυνηγοί που θα ρίχνουν τροφή, οι οποίοι και θα έχουν τη μεγαλύτερη κάρπωση, ενώ οι νομοταγείς θα βλέπουν από μακριά. Μια λύση, τονίζουν, είναι να ρίχνουν πολλή τροφή και έτσι θα σκορπίζουν οι φάσσες.

Αναφορές γίνονται και για τροφή στους λαγούς. Ρίχνουν «πάλες» με βίκο και τριφύλλι σε περιοχές όπου γνωρίζουν ότι υπάρχουν λαγοί και εξορμούν εκεί τις πρώτες μέρες του επιδημητικού θηράματος.

Τρυγόνια-φιλικουτούνια και τρυγόνια Σενεγάλης

Για το τρυγόνι έχουν όλοι τη σύμφωνο γνώμη πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Έτσι όσοι προτιμούν το θήραμα αυτό δηλώνουν πως θα περιμένουν ν’ ανοίξουν τα παράλια και να έρθουν «πάσες» των τρυγονιών μέσα στις καθημερινές περιοχές. Αυτές ανοίγουν την προσεχή Κυριακή 26 Αυγούστου. Άλλες θα συνεχίσουν καθημερινά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και άλλες μέχρι 2 Νοεμβρίου. Σε κάποιες από τις καθημερινές επιτρέπεται και το κυνήγι ορτυκιών με σκύλο.

Η Υπηρεσία Θήρας έχει διευκρινίσει ότι τα τρυγόνια Σενεγάλης δεν βρίσκονται μέσα στα θηράματα της καλοκαιρινής άδειας κυνηγίου. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Όμως δεν έχει συζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Και αυτά τα τρυγόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως στις παράλιες περιοχές, τα δυο τελευταία χρόνια. Φυσικά οι κυνηγοί τα πυροβολούν κανονικά.

http://www.philenews.com/



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading