Προτείνεται απαγόρευση κυνηγιού λόγω… μεγάλης συγκέντρωσης λαγών

Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, μετά από αυτοψίες που έγιναν στο Οροπέδιο Καθαρού Κριτσάς, εισηγείται την έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (ΔΑΔ) θήρας για τα επόμενα δυο χρόνια στην περιοχή του κάμπου Οροπεδίου Καθαρού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο anatolh.com, oι πραγματοποιήσαντες την αυτοψία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις διανυκτερεύσεις – περιπολίες στο Οροπέδιο Καθαρού τους τελευταίους δύο μήνες διαπιστώνεται ασυνήθης μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού λαγών νεαρής ηλικίας γεννήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2018. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα όπου οι γεννήσεις -ανά 40 ημέρες- δεν σταμάτησαν και τα νεογέννητα επέζησαν στη πλειοψηφία τους. Το φαινόμενο αυτό γενικεύθηκε τόσο εντός του κάμπου όσο εντός των γύρω βουνών.

Διαβάστε επίσης:
Έκδοση Αδειών θήρας: Χρήσιμες πληροφορίες για την έκδοση άδειας κυνηγιού
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΗΡΑΣ: Οτιδήποτε αφορά τις ρυθμίσεις της νέας κυνηγετικής περιόδου 2018-2019
Τιμή άδειας κυνηγιού και έκτακτη εισφορά σε κάθε Κ.Σ.

Όμως, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, μειώθηκε η τροφή και η δυνατότητα ανεύρεσης νερού σε όλο τον γύρω ορεινό όγκο με συνέπεια οι πληθυσμοί να μετακινούνται εντός του κάμπου όπου υπάρχουν καλές συνθήκες διαβίωσής τους, βιοποικιλότητα βρώσιμης ύλης, νερό και σπορές.

Οι αυξημένοι πληθυσμοί που εμφανίζονται σήμερα στον κάμπο οφείλονται σε αυτές τις αιτίες και ουσιαστικά συγκροτούν το βασικό απόθεμα θηράματος της όλης πεδινής και ορεινής περιοχής, το οποίο χρήζει άμεσης προστασίας, ώστε να υπάρξει, με την νέα περίοδο, μετακίνηση του πληθυσμού προς τις γύρω πλαγιές της Δίκτης.

Τα φαινόμενα αυτά υπερσυγκέντρωσης στον κάμπο αφορούν και όλη τη λοιπή άγρια και μη πανίδα και ειδικότερα την πέρδικα η οποία επίσης πρέπει να προστατευτεί.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και εισηγείται την έκδοση ΔΑΔ για την περιοχή του κάμπου του Οροπεδίου Καθαρού που ορίζεται από τις γενικές θέσεις (3.500 περίπου στρέμματα): Αβελιακό – αγροτικός δρόμος προς Άγιο Γεώργιο έως τη θέση Αμπελιτσά – δρόμος – έως θέση Πηγάδες – δεξιά δρόμος έως Περβόλα πηγή, δρόμος έως οικία Δανιήλ Γαρεφαλάκη – δεξιά κάτω έως το ρέμα στη θέση Βροχόμετρο – Πλύστρες – δυτικά και άνω δρόμος έως κόμβο στη θέση Γεώτρηση – νότια δρόμος έως τη διασταύρωση Κοτσιφονερό – Σγουρός Πρίνος – δυτικά έως τη θέση Σγουρός Πρίνος, δρόμος έως την οικία Σγουρού – Τσακή.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

https://www.anatolh.com/ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Μια επιστημονική προσέγγιση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας που μπορεί να βοηθήσει: http://www.panida.gr/site/2013/10/10/refuges-and-hunting/

  2. ΠΛΗΡΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ !!!!! ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗ !!!
    ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ
    ΠΟΛΛΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: