Διαδίδοντας ένα θετικό μήνυμα κατά της λαθροθηρίας

Η διοργάνωση δραστηριοτήτων στα σχολεία αποδείχθηκε αποτελεσματική μέθοδος ευαισθητοποίησης για την εγκληματικότητα εις βάρος της άγριας πανίδας, με το να εμπλέκουν νέους ανθρώπους που στη συνέχεια διαδίδουν το μήνυμα του σεβασμού των προστατευόμενων ειδών.

Η εμπλοκή μαθητών, φοιτητών και των δασκάλων τους είναι επίσης ένας τρόπος αποφυγής της άμεσης αντιπαράθεσης με τους λαθροθήρες και της δημιουργίας μιας νέας γενιάς λαθροθηρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης ήταν το έργο «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά» που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες μεσογειακές χώρες. Στην Ιταλία, ο δικαιούχος του έργου, η ιταλική οργάνωση προστασίας των πτηνών LIPU, προσέγγισε περίπου 3.000 σπουδαστές, ενώ ορισμένες τάξεις συμμετείχαν μαζί με τους εθελοντές της LIPU, τους περιφερειακούς Δασοφύλακες και τους Carabinieri στην απομάκρυνση παγίδων από τα γύρω δάση.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας οφείλεται στη «θετική προσέγγιση» που υιοθετήθηκε, εξηγεί ο επικεφαλής του έργου κ. Umberto Gallo-Orsi. «Δεν ασχοληθήκαμε απευθείας με το ζήτημα της λαθροθηρίας, αλλά προσπαθήσαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της βιοποικιλότητας και τελικά αναδείχθηκε το πρόβλημα της λαθροθηρίας.»

Για ορισμένα σχολεία στη Σαρδηνία, την «πρωτεύουσα της λαθροθηρίας, που ενδιαφέρονταν για το πώς θα επιτραπεί στη ΜΚΟ να μιλήσει για το ζήτημα αυτό, μια τέτοια έμμεση προσέγγιση ήταν ουσιαστικά επιβεβλημένη. Αποφεύγοντας την τακτική της στοχοποίησης, το έργο κατάφερε να «ανοίξει τα μάτια» περισσότερων ανθρώπων, υπογραμμίζει. Το έργο οργάνωσε διαγωνισμούς στις τάξεις, καθώς και τελετές απονομής βραβείων στα χωριά με τους γονείς να παρακολουθούν, σε μια προσπάθεια να «σπάσει αυτή η στενόμυαλη νοοτροπία».

Στην Ελλάδα και την Ισπανία, το έργο δημιούργησε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο οι δάσκαλοι μπορούσαν να «κατεβάσουν» από το διαδίκτυο. Τα σχολεία σε περιοχές με έντονες δραστηριότητες παράνομης θανάτωσης ενημερώθηκαν για το υλικό αυτό.

Ο «άνθρωπος-πουλί» της Βουλγαρίας

Στη Βουλγαρία, στο έργο «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» συμμετείχαν και δάσκαλοι, όπως ο Medjnun Angelov, που υποστήριξαν τις προσπάθειες του έργου για τη διατήρηση του ασπροπάρη (Neophron percnopterus). Έκανε παρουσιάσεις σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ δημιούργησε και έναν όμιλο ορνιθολογίας στο δικό του σχολείο στην Provadia.

Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα δεκτικά. «Είδα στα μάτια των μαθητών μια σπίθα όταν τους μίλησα για το έμβλημα της πόλης, τον ασπροπάρη, και πόσο σημαντικός είναι για τη διατήρηση του περιβάλλοντος», αναφέρει.

«Θεώρησα ότι ήταν μεγάλη ευκαιρία να συνδυάσω την προστασία με την εκπαίδευση… χρησιμοποίησα κάθε ευκαιρία για να βγάλω τα παιδιά έξω στη φύση ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τις αιτίες της μείωσης του αριθμού των ειδών, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.»

Ένα από τα παιδιά συμμετείχε σε μια ειδική εκστρατεία αφιερωμένη στους γύπες και μάλιστα ταξίδεψε στην Ανατολική Ροδόπη για να μάθει περισσότερα για τη διατήρηση του γύπα. Ένας άλλος, σχεδίασε ένα μπλουζάκι – γύπα, γεγονός που έκανε τον κ. Angelov να διοργανώσει ένα εργαστήριο ώστε να προσπαθήσουν και οι άλλοι, πράγμα που του χάρισε το παρωνύμιο ο «άνθρωπος-πουλί».


.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE Focus
[τεύχος Απριλίου 2018 – «LIFE και εγκλήματα εις βάρος άγριων ειδών»]
Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης




ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: