Καμπανάκι κινδύνου για τη προστασία του αγριόκουρκου στη Σλοβακία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη ΣΛΟΒΑΚΙΑ να συμμορφωθεί με τους κανόνες για την προστασία της φύσης

Η Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Σλοβακία, επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία της φύσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των πτηνών. Η νομοθεσία της ΕΕ για τα πτηνά (οδηγία 2009/147/ΕΚ) και τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου) θεσπίζει το Natura 2000, το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που συνιστά εχέγγυο έναντι δυνητικά επιβλαβών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτής της νομοθεσίας, τα σχέδια διαχείρισης δασών και οι δραστηριότητες όπως η υλοτόμηση σε προστατευόμενες περιοχές πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση των επιπτώσεών τους πριν από τη χορήγηση της άδειας. Οι διατάξεις αυτές απουσιάζουν από τη σλοβακική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός του αγριόκουρκου (Tetrao Urogallus), έχει υποδιπλασιαστεί από το 2004, έτος προσχώρησης της Σλοβακίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Σλοβακία δεν έχει θεσπίσει τα απαιτούμενα μέτρα ειδικής διατήρησης των ειδών βάσει της οδηγίας για τα πτηνά, καθώς τα σχέδια διαχείρισης για τις εν λόγω περιοχές δεν έχουν εγκριθεί.

Η Σλοβακία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να απευθύνει επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ.

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: