Καθορισμός χώρου εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στη Σταυρούπολη Ξάνθης

Στον καθορισμό χώρου εκγύμνασης σκύλων κυνηγίου (δεικτών – ερευνητών) σε περιοχή, εμβαδού 10.862,5 στρεμμάτων, της ΔΕ Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης, προχώρησε το Δασαρχείο Σταυρούπολης με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των κυνηγών κατόχων κυνηγετικών σκύλων, την προστασία της άγριας ζωής καθώς και την αποφυγή εντάσεων και τριβών μεταξύ κυνηγών, κατοίκων της υπαίθρου, γεωργών, κτηνοτρόφων και λοιπών χρηστών της περιοχής.

Η περιοχή εκγύμνασης ορίζεται ως ακολούθως:

Ξεκινά από την 1η διασταύρωση προς τον οικισμό Καστανιτίου ευρισκόμενη επί της ασφαλτοστρωμένης οδού Κάτω Καρυοφύτου – Μαργαριτίου. Εν συνεχεία το όριο ακολουθεί την ασφαλτοστρωμένη οδό Καρυοφύτου Μαργαριτίου με κατεύθυνση τον οικισμό Μαργαριτίου μέχρι την διασταύρωση με χωματόδρομο, οκτακόσια περίπου μέτρα πριν από τον οικισμό Μαργαριτίου. Από εκείνο το σημείο το όριο εγκαταλείπει την ως άνω ασφαλτοστρωμένη οδό και ακολουθεί τον χωματόδρομο με γενική κατεύθυνση αρχικώς νότια και κατά τελευταίο μικρότερο τμήμα δυτική, μέχρι να συναντήσει την Εθνική Οδό Ξάνθης – Δράμας στο ύψος της βόρειας πλευράς της γέφυρας του ρέματος Σταυρούπολης (Ξηροπόταμος). Από εκείνο το σημείο ακολουθεί άλλο χωματόδρομο με κατεύθυνση το παρεκκλήσι Αγίου Πνεύματος, προσπερνά την “Μαύρη Κορυφή” και εν συνεχεία κινείται επί του ιδίου χωματόδρομου με γενική κατεύθυνση βόρεια, μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίας Όλγας κοντά στον οικισμό Καλού Νερού. Τέλος, από τον Ι.Ν. Αγίας Όλγας ενώνεται με το σημείο εκκίνησης δια οριζόντιας νοητής γραμμής χιλίων τετρακοσίων περίπου μέτρων (1.400m).

Εντός της καθοριζόμενης έκτασης, επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο, και υπό την τήρηση συγκεκριμένων όρων και περιορισμών.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
1. Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του χώρου ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρούπολης.
2. Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.

3. Δεν επιτρέπεται η χρήση απαγορευμένων κατά τη θήρα μέσων όπως κραχτών, παγίδων κ.λπ.
4. Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.
5. Από τη Ζώνη εκγύμνασης εξαιρούνται οι εκτάσεις που συμπεριλαμβάνουν φυτείες οπορωφόρων δένδρων, ελαιώνες, αμπέλια, περιβόλια, καλλιεργούμενους αγρούς, κ.λπ. Η εκγύμναση απαγορεύεται σε ζώνη πλάτους εκατό μέτρων γύρω από σταυλικές εγκαταστάσεις και μεμονωμένες οικίες. Επίσης, απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από τις παρυφές των οικισμών.

6. Οι κυνηγοί ή κυναγωγοί έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό κεφάλαιο της Ζώνης Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων και είναι υποχρεωμένοι και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτίθενται οι κυνηγετικοί σκύλοι σε κοπάδια ή μεμονωμένα κτηνοτροφικά ζώα και να φροντίζουν για την αποτροπή της όχλησης αυτών. Το ίδιο υπεύθυνοι είναι σε περίπτωση που προκληθούν πάσης φύση φθορές από τους ίδιους ή τα οχήματά τους.
7. Η παρούσα απόφαση, δεν παρέχει δικαιώματα στους κυνηγούς ή κυναγωγούς, εις βάρος δικαιωμάτων τρίτων, τα οποία δεν θίγονται. Κάθε ζημία προς τρίτους θα βαρύνει τον εκάστοτε κυνηγό ή κυναγωγό που θα συνοδεύει τα προς εκγύμναση σκυλιά.
8. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης οφείλει αφενός μεν να ενημερώσει τα μέλη του αφετέρου δε να τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες, με δικές του δαπάνες, μετά από σχετική έγκριση του Δασαρχείου Σταυρούπολης και πάντοτε σε συνεργασία με αυτό.

Η τήρηση και εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων, στην Ελληνική Αστυνομία, στους δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Σχετική απόφαση:
Δ.Α.Δ. 1/2018 (Β’ 3756) Καθορισμός Ζώνης Εκγύμνασης Κυνηγετικών Σκύλων ευρισκόμενη στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [27.29 MB]

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 05.09.2018

follow_fb.gifΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: