Χαρακτηρισμός εκτάσεων ως προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών (Protected natural formations)

Στο χαρακτηρισμό δυο εδαφικών επιφανειών στο νησί της Ρόδου, ως προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών (Protected natural formations) προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύο εδαφικές επιφάνειες συνολικού εμβαδού 38,7 στρ., στη θέση «Πασσαούτια», Τ.Κ. Καλυθιών, Δήμου Ρόδου, χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί (Protected natural formations).

Σκοπός του χαρακτηρισμού αυτού είναι η αποτελεσματική προστασία, η ανόρθωση και αποκατάσταση τους από παράγοντες υποβάθμισης και διαταραχών, λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής, επιστημονικής και αισθητικής αξίας των ενδημικών φυτών της περιοχής, για την ανάδειξη των φυσικών γνωρισμάτων τους, καθώς και για τη διατήρηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με την συνυπάρχουσα δασική βλάστηση.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, ο παραπάνω χαρακτηρισμός, διασφαλίζει την εξέλιξη των φυσικών οικοσυστημάτων γενικότερα, την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητά τους, συμβάλλοντας στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιμόρφωση και την αναψυχική δραστηριότητα.

Εντός αυτών φύονται ενδημικά φυτά της Ρόδου (Anthemis rhodensis Boiss ssp. Pulvinaris -στενότοπο ενδημικό της χαρακτηριζόμενης περιοχής ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού – Fritillaria rhodia, Silene salamandra Pamp, ενδημικά με περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση στο Ανατολικό Αιγαίο ή Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολία (Arenaria rhodia ssp. rhodia, Centaurea cariensis ssp. maculiceps, Gypsophila confertifolia, Sedum eriocarpum ssp. caricum), που η παρουσία τους είναι τοπική και σπάνια στη Ρόδο ή αναπτύσσονται αποκλειστικά σε υπερβασικά πετρώματα στη Ρόδο (Arenaria rhodia ssp. rhodia, Gypsophila confertifolia, Sedum eriocarpum ssp. caricum, Silene salamandra Pamp, Thymus cillicicus).

Βασικοί άξονες διαχείρισης

Βασικοί άξονες διαχείρισης των παραπάνω προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών είναι:

  • η αποτελεσματική προστασία των χαρακτηριστικών και ευαίσθητων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος από παράγοντες υποβάθμισης,
  • η αποκατάσταση και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου),
  • η ανάδειξη της περιοχής με την αξιοποίησή τους ως σημείου αναφοράς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, φυσιολατρικής δραστηριότητας, επιστημονικής μελέτης και ήπιας αναψυχής των κατοίκων και επισκεπτών, με εγκατάσταση πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος, πινακίδων ρύθμισης της κυκλοφορίας των επισκεπτών μόνο μέσα από ειδικά προς τούτο μονοπάτια, πινακίδων απαγόρευσης συλλογής, κοπής, εκρίζωσης, κατοχής, μεταφοράς δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, βλάβης, καταστροφής και απευθείας ή έμμεσης θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου και
  • η ανάλογη φύλαξη και αστυνόμευση της περιοχής.

Έργα και επεμβάσεις

Τα αναγκαία έργα για την προστασία και τη διαχείριση τους θα εκτελούνται σύμφωνα με τις δασικές διατάξεις και τις διατάξεις περί δημόσιων και δημοτικών έργων αφού μελετηθούν, εγκριθούν και θεωρηθούν αρμοδίως.

Κανένα δημοτικό έργο ή γενικότερα επέμβαση στην περιοχή δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση της Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου.

Αρμόδια υπηρεσία

Η εφαρμογή της απόφασης χαρακτηρισμού καθώς και η διαχείριση των ανωτέρω προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών ανατίθεται στη Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν.

Η Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου οφείλει να εκδώσει Δασική Αστυνομική Διάταξη (Δ.Α.Δ.), στην οποία θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων, υποβάθμισης των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών

Σχετική απόφαση:
Αριθμ. 46148/07.08.2018 (Δ´ 354) Χαρακτηρισμός εδαφικών επιφανειών στη θέση «Πασσαούτια», Τ.Κ. Καλυθιών, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δήμου, Νήσου και Π.Ε. Ρόδου, ως προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών (Protected natural formations).
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.35 MB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Προστατευόμενες περιοχές, Χλωρίδα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: