Προς πώληση είναι εδώ και μια δεκαετία η έκταση που κάηκε στη Σιθωνία. Ανυπολόγιστες οι ζημιές για τους μελισσοκόμους

Προς πώληση είναι εδώ και μία δεκαετία η έκταση που κάηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, καθώς αποτελεί ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων – Τεχνολόγων Δασοπονίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασολόγων, Γιώργος Πέτρου.

“Τα περίπου 4.000 στρέμματα που έχουν καεί αποτελούν μέρος της συνολικής έκτασης των 31.000 στρεμμάτων που αγόρασαν οι Συνεταιρισμοί το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, με στόχο τη δημιουργία δευτερεύουσας κατοικίας για τα μέλη τους που ανέρχονται σε 1110. ‘Ομως άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν επιτρέπεται η οικιστική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκδώσει άδεια πώλησης από το 2007 για την συνολική έκταση αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ” σημείωσε ο κ.Πέτρου.

‘Οπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την πώληση του αγροδασοκτήματος, εκτός από πευκόφυτη δασική έκταση, περιλαμβάνει ελαιώνα 350 στρεμμάτων, γεωργική έκταση 20 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1,400 τ.μ. και μικρή εκκλησία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας- ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους.

“Στην πυρκαγιά καταστράφηκε μόνο πευκόφυτη έκταση και δεν κινδύνεψε το μετόχι” διευκρινίζει ο κ.Πέτρου προσθέτοντας ότι το 2011 (οι ιδιοκτήτες) βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία πώλησης της έκτασης με Ρώσους επενδυτές, είχε συνταχθεί μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο, αλλά τελευταία στιγμή “ναυάγησε”.

Στην αγγελία πώλησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ν.4280/2014 (Α΄ 159), το δάσος και η δασική έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 10% της συνολικής έκτασης. “Με δημιουργία και αθλητικών εγκαταστάσεων το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ο ελαιώνας, τα αγροτεμάχια και το μετόχι μπορούν να αξιοποιηθούν. Επειδή το αγροδασόκτημα βρίσκεται κοντά και απέναντι από το Άγιο Όρος, προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό” καταγράφεται.

Πάντως, για το δασόκτημα, ξεκαθαρίζει ο κ.Πέτρου, “υπάρχει διαχειριστική μελέτη σε ισχύ και έτσι γνωρίζουμε με ακρίβεια το ξυλοαπόθεμα, άρα και τι ακριβώς έχει καεί”. Προς το παρόν ωστόσο, δεν γίνεται καμία επέμβαση στην καμμένη έκταση, εκτός από την απομάκρυνση των καμμένων, “γιατί σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, πριν προχωρήσουμε σε αναδάσωση, περιμένουμε να δούμε τα επόμενα δύο χρόνια τι θα βλαστήσει”.

Ανυπολόγιστη η ζημιά για τα μελίσσια

Μεγάλη υπολογίζει ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην δασική περιοχή που κάηκε, εκτιμά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού “Σίθων”, με έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, Χρήστος Παπαστεργίου.

Το 50% των μελισσοκόμων της βόρειας Ελλάδας, την περίοδο παραγωγής που είναι από την Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, φέρνουν τα μελίσσια τους στην περιοχή από τη Νικήτη έως τη Σάρτη, όπου υπολογίζουμε ότι τοποθετούνται διάσπαρτες περίπου 100.000 κυψέλες” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπαστεργίου.

Οι μελισσοκόμοι περίμεναν να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς και να τους επιτραπεί από την πυροσβεστική να μπουν στην καμμένη έκταση για να εντοπίσουν τα μελίσσια τους.

“Οι ντόπιοι μπήκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κατάφεραν να απομακρύνουν τις κυψέλες τους, αλλά οι παραγωγοί από τις υπόλοιπες περιοχές καταγράφουν τώρα τις ζημιές τους” λέει ο κ.Παπαστεργίου προσθέτοντας ότι η καταστροφή στους παραγωγούς από την πυρκαγιά, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή λόγω ανομβρίας.

Νατάσα Καραθάνου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: