Π.δ. 99/2018: Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα 99/25.10.2018 (Α´ 187) με το οποίο καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις ειδικότητες των:

 1. πολιτικών μηχανικών,
 2. αρχιτεκτόνων μηχανικών,
 3. μηχανολόγων μηχανικών,
 4. ηλεκτρολόγων μηχανικών,
 5. αγρονόμων-τοπογράφων μηχανικών,
 6. χημικών μηχανικών,
 7. μηχανικών μεταλλείων – μεταλλουργών,
 8. ναυπηγών μηχανικών,
 9. ηλεκτρονικών μηχανικών,
 10. μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης,
 11. μηχανικών περιβάλλοντος,
 12. μηχανικών ορυκτών πόρων,
 13. μηχανικών παραγωγής και διοίκησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 2 (εδ. νβ), στα επαγγελματικά δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικού κάλλους περιοχών.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2 (εδ. λ), στα επαγγελματικά δικαιώματα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η εκπόνηση μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και μελετών Έργων Πρασίνου.

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 12 (εδ. ζ), στο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανικού Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η «Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Δασών και Περιβάλλοντος». Ενώ στα επαγγελματικά δικαιώματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και αισθητικού κάλλους περιοχών (εδ. κδ), η εκπόνηση μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και μελετών Έργων Πρασίνου (εδ. κζ) και η εκπόνηση Δασικών Μελετών (εδ. κθ).

Ολόκληρο το π.δ. 99/2018 (ΦΕΚ Α´ 187/05.11.2018)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [271.75 KB]ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Και όμως η …ΓΗ γυρίζει χωρίς ΕΜΑΣ για εμάς…. δυστυχώς και διαχρονικά.
  Πέραν όλων των άλλων σας θυμίζω και το ζήτημα έλλειψης υπογραφής δασολόγων στα τοπογραφικά που αποτελούν σώμα όλων των μελετών

 2. Απ’ ότι φαίνεται πάμε για προσφυγή στο ΣΤΕ.
  Το Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ Α´ 187/05.11.2018) απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα σε μηχανικούς ακόμη και για αντικείμενα που είναι ξένα προς αυτούς. Όπως διαχείριση δασών, εκπόνηση δασικών μελετών, εκπόνηση μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και μελετών Έργων Πρασίνου κ.λ.π.
  Στην χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, απορώ πως ο Σπίρτζης με τον Σταθάκη τους έκαναν μόνο δασολόγους.

 3. Τσιμπιέμαι και κοιτάω το ημερολόγιο για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι Πρωταπριλιά: Εκπόνηση μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου (κατηγορία 25) για Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς περιβάλλοντος. Εκπόνηση δασικών μελετών (κατηγορία 24) για Μηχανικούς περιβάλλοντος !!!
  Και αυτά μόνο από μια γρήγορη ανάγνωση. Σκιάζομαι – και ντρέπομαι – να το διαβάσω προσεκτικότερα!

 4. Εκπόνηση Δασικών μελετών στο γνωστικό αντικείμενο των Μηχανικών Περιβάλλοντος; Τι κάνει το Γεωτεε για αυτό; Τι κάνουν οι άλλοι φορείς; Πόσο ακόμη πιο κάτω;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: