Ελληνική Δασολογική Εταιρεία: Προσπάθεια υφαρπαγής επαγγελματικών δικαιωμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.) σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) εκφράζει την απορία και την αγανάκτησή της για την προσπάθεια υφαρπαγής επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών, δασολόγων-περιβαλλοντολόγων και την εκχώρησή τους στους μηχανικούς.

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία επισημαίνει πως η άσκηση της Δασοπονίας ως αναγνωρισμένης επιστήμης στο δυτικό ημισφαίριο και βέβαια και στη χώρα μας έχει βαθιές ρίζες οι οποίες πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο, στις αρχές του 18ου αιώνα Μεσευρώπη και στη συνέχεια με το νεοελληνικό κράτος του Όθωνα και τους Βαυαρούς δασολόγους και στη χώρα μας. Επίσης η επιχειρούμενη υφαρπαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποτελεί βάναυση προσβολή στη νεοελληνική συλλογική μνήμη έναντι της ασκούμενης εδώ και πάνω από μισό αιώνα δασοπονίας με τεράστια προσφορά στην ελληνική ύπαιθρο.

Σε κάθε ευνομούμενο κράτος οι επιστήμες και οι κλαδικές δραστηριότητες καθορίζονται και οριοθετούνται με τη βοήθεια των νομοθετικών και διοικητικών αρχών. Στην περίπτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών δασολόγων-περιβαλλοντολόγων, μελών του Επιμελητηρίου μας, αυτά ορίζονται ρητά στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» και τα γνωστικά αντικείμενα με σαφήνεια από τα Προγράμματα Σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι μηχανικοί δεν διαθέτουν, ούτε το ιστορικό τεκμήριο, ούτε και το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο, και κατά παράβαση της κείμενης σχετικής νομοθεσίας, επιχειρείται μια καθ΄ όλα άνομη πραξικοπηματική ενέργεια. Είναι πρόδηλο ότι η άσκηση δραστηριοτήτων όπως π.χ. εκπόνηση Δασικών Μελετών, εκπόνηση Μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου κλπ αποτελούν αμιγώς γεωτεχνικά αντικείμενα και είναι κατοχυρωμένα.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την εφαρμογή των νόμων, την ισονομία καθώς επίσης την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσω της πλήρους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των αρμόδιων γεωτεχνικών επιστημόνων, χωρίς φραγμούς και αυθαίρετες πράξεις πέρα από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας. Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία ζητάει την άμεση απόσυρση – ή την απαλοιφή των σχετικών διατάξεων – του Π.Δ. 99/2018. Τέλος, στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών της, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία θα ταχθεί αλληλέγγυα με άλλους φορείς του κλάδου και θα προσφύγει ενώπιον κάθε πρόσφορης αρχής.

Για το ΔΣ της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας

 ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: