Θα επιτραπεί το κυνήγι των λύκων στη Γερμανία;

Το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο κυνήγι λύκου σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθυσμό τους.

Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από τη Γερμανία πριν από ένα αιώνα, ύστερα από το εντατικό κυνήγι εις βάρος τους. Ωστόσο ο πληθυσμός τους σημειώνει ανάκαμψη σε όλη τη Γερμανία και το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 600 λύκοι περιπλανώνται στη βόρεια ζώνη από τα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία έως τα ολλανδικά σύνορα.

Οι λύκοι σκότωσαν περισσότερα από 1.000 εκτρεφόμενα ζώα το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο, οι δε κτηνοτρόφοι παραπονούνται ότι οι λύκοι ρημάζουν τα ζώα τους, οι κυνηγοί θεωρούν ότι οι λύκοι τρώνε τα θηράματά τους, ενώ καταστρέφουν ακόμη και τα δένδρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η προστασία τους, από την άλλη πλευρά, θεωρείται «ιερή» για φιλοζωικές οργανώσεις και οργανισμούς διατήρησης της βιοποικιλότητας.

O πληθυσμός των λύκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «εξαιρετική επιτυχία όσον αφορά την προστασία των ειδών αλλά και πρόκληση για εκείνους που διατηρούν εκτρεφόμενα ζώα».

Η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκερ απέστειλε τον περασμένο μήνα επιστολή προς την ομόλογό της, του περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε, να στηρίξει μία αλλαγή στους κανόνες ώστε να είναι δυνατή η εξόντωση περισσότερων λύκων, μέσο ήπιας ρύθμισης του πληθυσμού τους.

Παραμένει ασαφές ωστόσο ποιοι φορείς θα δικαιοδοτηθούν να αναλάβουν την εξόντωσή τους.

Η διαχείριση του πληθυσμού των λύκων έχει κατά καιρούς αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και δημιούργησε σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό συνασπισμού.

Επί του παρόντος, οι αγρότες μπορούν να πάρουν αποζημίωση για τα εκτρεφόμενα ζώα που πέφτουν θύματα λύκων καθώς και επιδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικού φράκτη. 

Από τα τελευταία στοιχεία των εκθέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία της Φύσης προκύπτει ότι η Γερμανία έχει 73 αγέλες λύκων, 13 περισσότερες από το προηγούμενο έτος, και για πρώτη φορά, το κρατίδιο της Βαυαρίας στο νότο, έχει τη δική του αγέλη. 

Πηγή: https://ecozen.gr – ReutersΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: