Σ. Φάμελλος: Οι δασικοί χάρτες επιλύουν προβλήματα προς όφελος των πολιτών

Κινδυνολογικές μεγαλοστομίες, τις οποίες απέδωσε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί της δήμευσης περιουσιών που θα επιφέρουν στα νησιά οι δασικοί χάρτες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι δασικοί χάρτες επιλύουν προβλήματα, δεν προκαλούν» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου, προσθέτοντας ότι η κατάρτισή τους προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών, που επί χρόνια αδικούνταν επειδή δεν υπήρχαν.

Εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο Δήμαρχος Ρόδου, με τους οποίους έχει συνεργαστεί πολλάκις, δεν απευθύνθηκαν στο υπουργείο για το θέμα αυτό, ώστε ν’ απαντηθούν οι απορίες και ανησυχίες τους.

«Απαιτείται επαρκής και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και όχι πανικός και κινδυνολογία. Δημιουργείται μια καταστροφολογική ένταση χωρίς λόγο» είπε ο υπουργός, προτείνοντας να πέσουν οι τόνοι.

Κατέστησε σαφές ότι το κράτος δικαίου εφαρμόζεται όταν υπάρχει ευρωπαϊκή κανονικότητα.
«Ευρωπαϊκή κανονικότητα, τόνισε, είναι οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο. Όσοι είναι αντίθετοι, αποσκοπούν στη διαιώνιση των προβλημάτων στην ύπαιθρο», επισημαίνοντας ότι οι δασικοί χάρτες δεν τροποποιούν, δεν κρίνουν, δεν ασχολούνται με την ιδιοκτησία.

Αναφερόμενος στη νομοθεσία για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, είπε ότι αυτή ισχύει από το 1979, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για να μπορούν κάποιοι, που χρημάτισαν υπουργοί και σήμερα εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι με το θέμα, να κάνουν προσωπικές και τοπικές συνεννοήσεις και να κουκουλώνουν το πρόβλημα.

«Με τους δασικούς χάρτες, υποστήριξε, αναδεικνύονται προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κυρίως λύνονται προβλήματα προς όφελος των πολιτών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και πολίτες που από το 1945 και μετά είχαν εκχερσώσει δασική γη, δημόσια, τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να την παραλάβουν νόμιμα, να την καλλιεργήσουν και να μην υπάρχει πρόβλημα με την επιδότηση.

Σ’ ότι αφορά στην περίπτωση της Ρόδου και της Κω, που έχουν Κτηματολόγιο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αλλά κι αν ακόμα υπάρξει θα το διευθετήσουν με τους πολίτες όταν συνταχθούν οι χάρτες.

http://www.ert.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: