Επαυξημένη περιήγηση στους Εθνικούς Δρυμούς Οίτης και Παρνασσού (AdVENt )

Δρ. Αλεξάνδρα Σολωμού
Ερευνήτρια, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ε-mail: solomou@fria.gr,
alexansolomou@gmail.com

Εικονική περιήγηση, επαυξημένη πραγματικότητα και αναγνώριση φυτικών ειδών πρόκειται να αλλάξουν ολοκληρωτικά την περιήγηση των επισκεπτών στους Εθνικούς Δρυμούς Οίτης και Παρνασσού το επόμενο διάστημα. Τρεις διαφορετικές τεχνολογικές εφαρμογές μέσω του προγράμματος AdVENt, έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τον περιβαλλοντικό πλούτο, τη φυσική ομορφιά και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα των συγκεκριμένων ορεινών περιοχών ως ένα σύγχρονο και ελκυστικό τουριστικό προϊόν, με άμεσα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική αλλά και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Δρ. Αλεξάνδρα Σολωμού, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επισημαίνει τις τρεις διαφορετικές εφαρμογές.

Τεχνολογικές εφαρμογές

Μέσω του έργου θα δημιουργηθεί:

  • Βάση Δεδομένων της χλωρίδας των Εθνικών Δρυμών Οίτης και Παρνασσού, η οποία θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα φυτικά είδη, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτά. Η Βάση Δεδομένων θα είναι ελεύθερα διαθέσιμη μέσω ιστότοπου.

  • Διαδικτυακή εφαρμογή εικονικής περιήγησης η οποία θα περιλαμβάνει την προβολή ψηφιακών αποτυπώσεων επιλεγμένων μονοπατιών και αξιόλογων σημείων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος των δύο Δρυμών (βίντεο περιήγησης 360ο, πανοραμικών φωτογραφιών, τρισδιάστατων αναπαραστάσεων) και πληροφοριών γι’ αυτά.

  • Εφαρμογή επιτόπιας περιήγησης για κινητές συσκευές με λειτουργικότητες επαυξημένης πραγματικότητας θα επιτρέπει: α) την αναγνώριση φυτικών ειδών των Δρυμών από φωτογραφίες τους, β) τον εντοπισμό σημείων ενδιαφέροντος (σπήλαια, φαράγγια, μνημεία κ.λπ.) και γ) τον εντοπισμό γειτονικών γεωγραφικών ορόσημων (κορυφές, ποτάμια, οικισμούς κ.λπ.).

Αποτελέσματα

Η χρήση της παραπάνω τεχνολογίας έχει ως σκοπό να λειτουργήσει ως μέσο προβολής και προώθησης των δύο Δρυμών και της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και την αναζητησιμότητά τους και αυξάνοντας, κατά συνέπεια, την ανταγωνιστικότητά τους ως τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Δρ. Σολωμού επισημαίνει ότι «Το έργο θα προαγάγει και θα προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα στο πεδίο της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης και εικονικής αναπαράστασης φυσικών χώρων μικρής έως μεγάλης κλίμακας, πραγματοποιώντας δραστηριότητες ψηφιακής αποτύπωσης του φυσικού περιβάλλοντος των δύο Δρυμών. Επίσης, θα παραχθεί πλήρης γνωσιακή βάση ειδών της ελληνικής χλωρίδας στους Εθνικούς Δρυμούς Οίτης και Παρνασσού, διαθέσιμη στην ερευνητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό. Τέλος, το έργο πρόκειται να “εξοπλίσει” το τοπικό τουριστικό προϊόν με καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που εμπλουτίζουν την εμπειρία περιήγησης των επισκεπτών στο φυσικό περιβάλλον, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον βαθμό ικανοποίησής τους, να αυξήσει τη θετική τους γνώμη και την από-στόμα-σε-στόμα προβολή της εμπειρίας τους και, κατά συνέπεια, να αναδείξει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αυξήσει την επισκεψιμότητα των περιοχών. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύονται από το γεγονός ότι η χρήση των εφαρμογών θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αλληλεπιδράσει μέσω της τεχνολογίας με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία του αλλά και την γνωριμία του με την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής».

Κωδ. Έργου: Τ1ΕΔΚ-Ο3844

Φορείς

Οι φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι η εταιρεία INDIGITAL ως συντονιστής. Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων/ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας που συμβάλλει στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://advent.indigital.gr/

 

 ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: