Το φυτό των σαμαράδων, ο «φύλακας» των αμμοθινών (Ammophila arenaria)

Την Ammophila arenaria στη Λήμνο την ονομάζουμε Σαμακιά. Συναντάμε το φυτό στις κινούμενες θίνες των ακτογραμμών του νησιού. Το όνομα του γένους της επιστημονικής του ονομασίας άλλωστε προδίδει το μέρος ammophila άμμος + φίλος.

Είναι ένα είδος ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά ενώ βρίσκεται κοντά στην θάλασσα δεν αντέχει τα ιδιαίτερα αλατούχα εδάφη. Μπορεί να δεχτεί αλατότητα 15gr/l (~1,5%), γεγονός που το καθιστά μέτρια αλόφυτο.

Το φυτό των σαμαράδων

Στο νησί μας υπάρχουν κάποιες περιοχές που πήραν το όνομα τους από το είδος αυτό. Πήραν, λοιπόν, ένα φυτωνύμιο. Ήταν οι περιοχές που οι σαμαράδες (οι τεχνίτες των σαμαριών) πήγαιναν και μάζευαν τα στελέχη των φυτών του είδους και έπειτα με αυτά γέμιζαν τα περίτεχνα δημιουργήματα τους. Μια τέχνη που χάθηκε και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το ξύλο και το Ammophila arenaria στη Λήμνο.

Ο «φύλακας» των αμμοθινών

Η Σαμακιά «χτίζει» τις παράκτιες κινούμενες θίνες και ουσιαστικά με το ριζικό σύστημα της τις σταθεροποιεί. Αν και τείνει να κυριαρχεί στην βλάστηση του οικοτόπου, κάτι το οποίο μπορεί να επιδράσει και αρνητικά για άλλα είδη, είναι ένας σταθεροποιητής.

Επιμέλεια-κείμενο: Φώτω Κόνσολα

Βιβλιογραφία:

17/01/2019 https://en.wikipedia.org/wiki/Ammophila_(plant)

17/01/2019 https://en.wikipedia.org/wiki/Ammophila_arenaria

Για «το φυτό των σαμαράδων» πληροφορίες από μαρτυρίες ανθρώπων του νησιού.

Εικόνα https://en.wikipedia.org/wiki/Ammophila_arenaria#/media/File:Hvid_klit.jpg

Αναδημοσίευση από: http://www.lemnosnature.grΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: