Παροχή εξοπλισμού στα Δασαρχεία της Ηπείρου για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης

Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία χορήγησε καταψύκτες στα τρία Δασαρχεία της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Μετσόβου και Κόνιτσας), ως συνέχεια της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι ο εφοδιασμός των αρμόδιων Υπηρεσιών με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν προσωρινά τα δείγματα δηλητηριασμένων δολωμάτων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας. Στη συνέχεια τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες τοξικολογικές αναλύσεις με σκοπό την ανίχνευση των δηλητηριωδών ουσιών και την τεκμηρίωση της δηλητηρίασης.

Το Δίκτυο ενάντια στα δηλητήρια, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ηπείρου και του Νομού Τρικάλων, στο πλαίσιο του τρέχοντος αλλά και του προγενέστερου Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη, αποτελείται από τοπικούς χρήστες γης (κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κυνηγούς κ.λπ.) και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος του δικτύου είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών δηλητηρίασης, η έγκαιρη απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων από την ύπαιθρο αλλά και η αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με αυτή τη νοσηρή και εξαιρετικά επιζήμια για την άγρια ζωή πρακτική.

Το προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η χορήγηση καταψυκτών και σε άλλες Δασικές Υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές δράσης του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» στην Ελλάδα.

Η  Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ευχαριστεί θερμά τα Δασαρχεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για τη συνεργασία  και την ενεργή συμμετοχή στο έργο της.

Ο υπεύθυνος Θήρας του Δασαρχείου Ιωαννίνων κ. Μάνθος Παππάς παραλαμβάνει τον καταψύκτη από τον συνεργάτη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου.

Μέλη του προσωπικού του Δασαρχείου Κόνιτσας παραλαμβάνουν τον νέο καταψύκτη για την προσωρινή αποθήκευση δειγμάτων δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874), που υλοποιείται κατά την περίοδο 2017-2022 από Οργανώσεις και Φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση ασφαλούς μεταναστευτικής διαδρομής γι’ αυτά. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

http://www.ornithologiki.gr/ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: