Ο μύθος του κρητικού χοχλιού

..και οι μεσογειακές προσαρμογές στη σειρά “Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί”

Η Κρήτη διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ενδημικών φυτών και ζώων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σαλιγκάρια. Υπάρχουν 160 είδη και το 60% εξ’ αυτών ζουν μόνο στην Κρήτη. Όμως, ο κρητικός χοχλιός, δεν είναι καθόλου κρητικός. Ούτε και το περίφημο αγρίμι. Το δάσος του Ρούβα δεν είναι δάσος, η ελιά δεν είναι δέντρο και η υπερβόσκηση δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας.

Στους μύθους της κρητικής βιοποικιλότητας, στα σκληροτράχηλα χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν ανθεκτική στο χρόνο και στις επιθέσεις, στις εποχιακές μεταμορφώσεις φυτών και ζώων, για την επιβίωσή τους, αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς στην τρίτη εκπομπή της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί».

Ο κ. Μυλωνάς, στυλοβάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πολύ σημαντική παρουσία στην έρευνα στον τομέα της Βιολογίας, έχει εμπειρία στη νησιωτική οικολογία, τη βιογεωγραφία, τη φυλογένεια και τη φυλογεωγραφία των ζωικών ειδών στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 80 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα, στα 65 από τα οποία ήταν συντονιστής ή επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει 112 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 600 αναφορές. Διοργάνωσε 11 επιστημονικές συναντήσεις και συμμετείχε 65 με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις.

Η σειρά «Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ Ηρακλείου με το Μ.Φ.Ι.Κ. – Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταδίδεται κάθε Τρίτη, 11-12 π.μ. από τις συχνότητες 97,5 και 105,6 στα FM και από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://webradio.ert.gr/heraklio.

Oλόκληρη την εκπομπή με τίτλο «Μεσογειακές Προσαρμογές», που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ Ηρακλείου, μπορείτε να την ακούσετε στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/iraklio/o-mythos-toy-kritikoy-chochlioy/

https://www.ert.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: