Νυχτερίδες, αράχνες και η ζωή στο σκοτάδι

Νυχτερίδες, όντα καταπληκτικά. Από τα λίγα θηλαστικά που πρόλαβαν να δουν ολοζώντανους τους δεινόσαυρους, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, δεν είναι τυφλά.

Διαθέτουν εξαιρετική πτητική ικανότητα, η οποία τους επιτρέπει να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις. Για τις νυχτερίδες η απόσταση της Κρήτης από την Πελοπόννησο είναι υπόθεση λίγων ωρών. Αυτή τους η ικανότητα εξηγεί το γεγονός πως στο νησί υπάρχουν 17 είδη νυχτερίδων, από τα οποία μόλις ένα θεωρείται εν δυνάμει ενδημικό της Κρήτης (είναι σε εξέλιξη η σχετική έρευνα).

Rhinolophus ferrumequinum καθώς κρέμονται από την οροφή του σπηλαίου Πάνω Ασιτών. (φωτ. Παν. Γεωργιακάκης)

Επίσης, οι νυχτερίδες είναι κοινωνικές. Κάνουν οικογενειακές επισκέψεις σε γιαγιάδες, μαμάδες και θείες, από τις οποίες «δανείζονται» γνώσεις, συνηθίζουν ακόμη και babysitting. Και έχουν την ιδιαιτερότητα να ζευγαρώνουν το φθινόπωρο και να κυοφορούν με χρονοκαθυστέρηση, την άνοιξη. Είναι δε ιδιαιτέρως χρήσιμες για τα περιβάλλοντα στα οποία ζουν, ακόμη και για τον άνθρωπο, καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εντόμων. Ωστόσο, οι πληθυσμοί τους είναι πολύ ευάλωτοι στην ανθρώπινη δραστηριότητα και γι’ αυτό ξεκινά φέτος στην χώρα μας και στην Κρήτη να υλοποιείται πρόγραμμα για την διάσωση και διαχείρισή τους.

Οι νυχτερίδες και άλλα, κυρίως σπηλαιόβια όντα, όπως σαλιγκάρια, ψευδοσκορπιοί, αράχνες, διπλόποδα και κολεόπτερα, τα οποία αντιθέτως παρουσιάζουν υψηλή ενδημικότητα στο νησί, είναι κομμάτι ενός κόσμου παράξενου, ερεβώδους. «Ταξιδέψαμε» σε αυτόν με «ξεναγό» τον βιολόγο, συνεργάτη ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Γεωργιακάκη.

Ο Δρ Παναγιώτης Γεωργιακάκης ήταν ο καλεσμένος της δωδέκατης και τελευταίας εκπομπής της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ΄ένα νησί» με τίτλο «Η ζωή στο σκοτάδι» που μεταδόθηκε στις 5 Μαρτίου, από την ΕΡΤ Ηρακλείου, από τις συχνότητες 97,5 και 105,6 στα FM και από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση: https://webradio.ert.gr/herakliο. Oλόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/iraklio/nychterides-arachnes-kai-i-zoi-sto-skotadi/

Ο Δρ Παναγιώτης Γεωργιακάκης σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο αντίστοιχο τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στα «Χερσαία Οικοσυστήματα – Βιολογικοί Πόροι» και ολοκλήρωσε την Διδακτορική του Διατριβή με γνωστικό αντικείμενο την «Περιβαλλοντική Βιολογία – Διαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη της κατανομής, οικολογίας και φυλογένεσης των χειροπτέρων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει πραγματοποιήσει δέκα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, είκοσι πέντε παρουσιάσεις σε συνέδρια και συμμετείχε σε έξι βιβλία. Έχει επαγγελματική εμπειρία 15 ετών σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα μελέτης και διαχείρισης χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας και συμμετοχή σε διεθνείς επιτροπές με αντικείμενο την προστασία της βιοποικιλότητας (UNEP/EUROBATS).

H σειρά εκπομπών «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ Ηρακλείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Μ.Φ.Ι.Κ..

Γραφικά: Τμήμα Γραφικών Μ.Φ.Ι.Κ.

Νυχτερίδες, αράχνες και η ζωή στο σκοτάδιΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d