Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ.: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφέρει:

Η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ιδανική αφορμή, ο απλός κόσμος να γνωρίσει καλύτερα τι εστί “δάσος” και τα οφέλη αυτού αλλά ταυτόχρονα αφυπνίζει συνειδήσεις και οδηγεί στην αυτοκριτική όλων αυτών που εργάζονται μέσα ή γύρω από αυτό.

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει ξανά τη Δασική Υπηρεσία αποδεκατισμένη και αποδυναμωμένη, αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις που απορρέουν από την υποστελέχωσή της, τις ελλιπείς και καθυστερημένες πιστώσεις και από την δυστοκία της Κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ταυτόχρονα όμως, βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία αντιμέτωπη με μία σωρεία προκλήσεων. Η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για αειφορία και δασοπονία πολλαπλών σκοπών, ο ορατός κίνδυνος της ερημοποίησης, η ανάγκη προβολής της πολυλειτουργικότητας των ελληνικών δασών είναι μερικά μόνο σημεία που απαιτούν την ουσιαστική διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας.

Και μπορεί, επιτέλους, να θεσμοθετήθηκε η πολυαναμενόμενη «Εθνική Στρατηγική για τα δάση», η οποία θεωρητικά θα αντιμετωπίσει τις προαναφερόμενες προκλήσεις, αλλά αυτό που πραγματικά χαρακτήρισε τους τελευταίους μήνες, αυτό που σημάδεψε τις ψυχές μας, αυτό που στιγμάτισε την κοινωνία μας ήταν η ασύλληπτη τραγωδία που έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου στο Μάτι της Αττικής. Και αν ο άδικος χαμός εκατό συνανθρώπων μας, όλων των ηλικιών, δεν μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, τότε καμία παγκόσμια ημέρα δεν μπορεί.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεύρυνση των αιτίων για την πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξαν το αλαλούμ των δημόσιων υπηρεσιών και την αρνητική επίδραση της αποδυνάμωσης της δασικής υπηρεσίας. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσιαστική αναδιάρθρωση της δασικής υπηρεσίας. Αν τώρα δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον αυτής της υπηρεσίας, φοβόμαστε πολύ ότι το αύριο θα είναι αβέβαιο.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα καλούμε τους κυβερνώντες να λάβουν τα μέτρα τους. Να αποφασίσουν τι Δασική Υπηρεσία θέλουν, πώς την θέλουν, ποιο ρόλο θέλουν να επιτελεί, από πού να ξεκινά και πού να καταλήγει. Δασική πολιτική τώρα, δασοπροστασία τώρα, διαχείριση τώρα… Ευχή μας η εθνική στρατηγική να μη μείνει στα χαρτιά. Ευχή μας η δασική πράξη να συμπορεύεται με τους πολίτες προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

 


 ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: