Είναι το Pokemon Go η ελπίδα της εντομολογίας;

Εκτός από πολλά είδη εντόμων, ακόμη και η ίδια η επιστήμη της εντομολογίας είναι υπό εξαφάνιση. Θα μπορούσε η εφαρμογή Pokemon Go να… «αιχμαλωτίσει» νέους, επίδοξους εντομολόγους;

Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για τα έντομα που οδεύουν προς αφανισμό αυξάνεται. Παρά τη μεγάλη απήχηση του γερμανικού Εντομολογικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε στην πόλη Χάλε της κεντρικής Γερμανίας, οι επιστήμονες είναι μάλλον απαισιόδοξοι: «Ακόμη κι εμείς οι ίδιοι είμαστε ένα είδος υπό εξαφάνιση» σημειώνει ο  Γιούργκεν Γκρος, πρόεδρος της γερμανικής κοινότητας εντομολόγων. «Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Στον τομέα της εντομολογίας και επιστημονικής ταξινόμησης των εντόμων δραστηριοποιούνται κυρίως άντρες προχωρημένης ηλικίας».

Ο Βόλφγκανγκ Βέγκελε, διευθυντής του Alexander König Museum της Βόννης, προειδοποιεί ότι τα πανεπιστήμια έχουν χάσει σχεδόν όλους τους ειδικούς στην επιστημονική ταξινόμηση των ειδών. Πλέον μόνο σε μουσεία και στην κοινωνία των πολιτών μπορεί να τους συναντήσει κανείς. «Στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς η πλειοψηφία είναι ήδη άνω των 50 ετών – το ενδιαφέρον της νέας γενιάς απουσιάζει», σημειώνει.

Γιατί όμως, μέσα σε όλα τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, έχει σημασία η συντήρηση αυτής της σπάνιας και κάπως περίεργης επιστήμης; Ο Μάρκους Ρίγκλερ από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ απαντά: «Η εντομολογία είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς τα έντομα αποτελούν τους πιο ποικιλόμορφους ζωντανούς οργανισμούς. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο γνωστά είδη και πάνω από δύο εκατομμύρια για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες». Όπως σημειώνει, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα διάφορα είδη, καθώς και τις αντιδράσεις τους στις κλιματικές αλλαγές.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στην εντομολογία και τo… Pokemon Go

Αν και ο Μάρκους Ρίγκλερ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα Πόκεμον, παρατηρεί αρκετές ομοιότητες. «Αν βγω στη φύση, ψάχνω για έντομα – τα ψάχνω στο περιβάλλον τους γεμάτος περιέργεια. Αυτό είναι βέβαια μία ομοιότητα που έχουμε με τους κυνηγούς Πόκεμον». Επιπλέον, είναι σίγουρος, πως η χρήση των ψηφιακών μέσων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τη νέα γενιά, ώστε να ασχοληθεί με την εντομολογία. Παρόλα αυτά υπογραμμίζει πως στόχος δεν είναι η προσέγγιση ερασιτεχνών. Η επιστημονική ενασχόληση με την εντομολογία δεν είναι εύκολη: «Πρέπει να καταβληθεί μία συντονισμένη προσπάθεια στην εκπαίδευση και τις δυνατότητες απορρόφησης επαγγελματικά, ώστε η εντομολογία να προσεγγίσει νέους ανθρώπους».

James Jackson

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: https://www.dw.com/ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: