Δίκτυο για τη διάσωση και προστασία των ελληνικών αγροτικών και οικόσιτων ζώων

Τα βλέπουμε πολλές φορές όταν θα επισκεφτούμε την ελληνική ύπαιθρο, αν και είναι αμφίβολο αν θα τα αναγνωρίσουμε: σπάνια ζώα, στοιχεία της βιολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας που χάρη στη σπανιότητά τους είναι πολύτιμα και για αυτά έχει στηθεί μια αξιολογότατη εθελοντική κινητοποίηση, με ευρεία εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για την “Αμάλθεια“, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που τα τελευταία χρόνια επιταχύνει το έργο της, όσο βιομηχανοποιείται η ζωϊκή παραγωγή και αστικοποιούνται πληθυσμοί.

«Αυτή η ιστορία της προστασίας των άγριων ειδών ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90, όταν στην Ευρώπη δημιουργήθηκε μια πανευρωπαϊκή οργάνωση, το “Save”, το οποίο είχε παραρτήματα σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, ο αντιπρόεδρος της “Αμάλθειας”, Ιωσήφ Μπιζέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, ακολούθησε η ίδρυση παραρτημάτων της οργάνωσης στη χώρα μας. «Αυτό συνέβη το 2007. Απευθύνθηκαν σε ανθρώπους, που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με κάποιες φυλές, με άλογα αλλά και σκυλιά, κοτόπουλα, ό,τι κινδύνευε να χαθεί. Τότε δημιουργήθηκε ένας Σύλλογος, η “Αμάλθεια” και από τότε, με βοήθεια στην αρχή από την οργάνωση με έδρα την Ελβετία, η “Αμάλθεια” αναπτύχθηκε και έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας, που συνδέθηκε με την οργάνωση το 2010, όντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο από το 1995.

Περιγράφοντας τη στόχευση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που έχει ως αποστολή “την προστασία, τη διατήρηση και τη προώθηση της Ελληνικής αγροτικής πανίδας που αποτελεί βιολογική και πολιτιστική κληρονομία μας”, ο κ.Μπιζέλης αφενός εστιάζει σε όσα και διεθνώς είναι τα ζητούμενα, αφετέρου τονίζει πως στην Ελλάδα η ΜΚΟ έχει όλα τα χρόνια στόχο να λειτουργεί σαν ένα εθνικό δίχτυ προστασίας.

“Ξεκίνησε από την UNESCO. Είδαν ότι το να εξαφανίζονται παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, φυλές ζώων, είναι μια απώλεια, μια φυσική απώλεια -η Αμάλθεια είναι ο εθνικός εταίρος της Διεθνούς Οργάνωσης SAVE Foundation, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της ευζωίας των ζώων”, εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας, αντιπρόεδρος της “Αμάλθειας”, που όμως σημείωσε πως σημαντικό είναι “ότι οι φυλές των αγροτικών ζώων που δημιουργήθηκαν σε κάθε τόπο είναι προσαρμοσμένες σε αυτόν και έχουν μοναδικές ιδιότητες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: