«Κλαδεύουμε έτσι τα δένδρα λόγω έλλειψης πόρων»

(Φωτό αρχείου)

Απάντηση για το «αυστηρό» κλάδεμα των δένδρων στα πεζοδρόμια της πόλης που παρατήρησαν το τελευταίο διάστημα οι Αθηναίοι έδωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων Δημήτρης Κυριακάκης. Με μια γενναία και ειλικρινή δημόσια ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τα δένδρα της Αθήνας «γέννημα θρέμμα» της υπηρεσίας, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος.

«Θέλω να δηλώσω ότι αυτός ο τρόπος κλαδέματος δεν είναι ο επιστημονικά σωστός. Αναγκαζόμαστε να κλαδέψουμε με αυτόν τον τρόπο για μια σειρά από λόγους», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, τα δένδρα που μεγαλώνουν στα πεζοδρόμια κολλητά με τα κτίρια δεν παίρνουν το φυσικό τους σχήμα και μέγεθος, αλλά αναπτύσσονται με ιδιαίτερο τρόπο. Πιέζονται από τα κτίρια και γέρνουν προς το κέντρο του δρόμου, «αναζητώντας» το φως. «Αυτό επιβάλλει την αναγκαστική κλάδευση των δένδρων που μεγαλώνουν στα πεζοδρόμια. (…) Το ότι καταλήγουμε τελικά το αναγκαίο κλάδεμα να το κάνουμε με αυτόν τον αυστηρό τρόπο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πόρων. Τα δένδρα θα έπρεπε να κλαδεύονται κάθε δύο ή τρία χρόνια και στην πράξη συνεχώς καταλήγουμε να τα κλαδεύουμε στα πέντε, έξι ή και επτά χρόνια… αποκλειστικά γιατί δεν έχουμε τους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) για να το κάνουμε νωρίτερα», εξήγησε. Ενας επιπλέον λόγος για το πιο «αποφασιστικό» τους κλάδεμα είναι ότι, όταν τα δένδρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, εμφανίζουν εσωτερικές σήψεις που τα καθιστούν επικίνδυνα για ατυχήματα.

«Στη Διεύθυνση Πρασίνου εμείς που τραβάμε το κάρο της διεύθυνσης (δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχουν και αδιάφοροι υπάλληλοι) είμαστε αφιερωμένοι στη διαχείριση του πρασίνου με εμπειρία 25 και 30 χρόνων. Ολα τα δένδρα που βλέπετε στην Αθήνα έχουν παραχθεί στο φυτώριο του δήμου μας από εμάς ή και προηγούμενους συναδέλφους μας και έχουν φυτευθεί από τα συνεργεία μας και τα αναστήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ποτίζοντάς τα, λιπαίνοντάς τα και κλαδεύοντάς τα. Δεν είμαστε οι υπάλληλοι που βρεθήκαμε περιστασιακά σε αυτή τη θέση και κοιτάμε μόνο να πάρουμε τον μισθό μας. Τα δένδρα της Αθήνας (περίπου 90.000 δένδρα στα πεζοδρόμια) είναι στην κυριολεξία γέννημα θρέμμα στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας», κατέληξε ο κ. Κυριακάκης.

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

http://www.kathimerini.gr

 

 



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

4 replies

  1. Το θέμα του αστικού πρασίνου – όπως φαίνεται και από άλλα άρθρα στον ιστότοπό σας- είναι πολυδιάστατο. Από τη μια η επιστημονική-οικολογική τεκμηρίωση και διαχείριση, από την άλλη μια έχθρα θα έλεγε κανείς των ιδιωτών απέναντι στα δέντρα. Ιδιωτών όχι υπεύθυνων πολιτών που σκέφτονται το πρόσκαιρο όφελος – να μην εμποδίζουν (!) τα δέντρα τη θέα από τις πολυτελείς τους κατοικίες. Από δίπλα και πάμπολλες δημοτικές αρχές που επιδίδονται, χωρίς αιδώ, στο σπορ του κοψίματος των δέντρων δήθεν για αναπλάσεις δημόσιων χώρων οι οποίοι παραδίδονται στους εργολάβους. Θα είχε ενδιαφέρον να μας απαντήσουν οι δήμοι της χώρας εάν για κάθε δέντρο που κόβεται (σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητο) πόσα φυτεύονται και πού!

  2. Σε όλους Δήμους η ίδια κατάσταση. Άνθρωποι που αρνούνται να εξελιχθούν και να μπολιαστούν με νέες ιδέες με το πρόσχημα της πολυετούς εμπειρίας. Αν χτυπάω 20 χρόνια το κεφάλι μου στον τοίχο δε σημαίνει ότι είναι και σωστό.
    Έχουμε λοιπόν εδώ και 20 χρόνια φυτεύουμε ότι να ναι και όπου να ναι….Απλά φυτεύουμε και μετράμε “κεφάλια”…Πάμε μέσα σε στενά και βάζουμε πλατάνια με δενδροδόχο 0.5×0.5μ. Πάμε σε μέρη ανοιχτά που πιάνει αέρας και βάζουμε λεύκες (πάρτες κάτω με τον πρώτο ισχυρό αέρα) κοκ.
    Η σωστή επιλογή είδους είναι πολυποίκιλη. Επιλέγουμε με βάση τις ανάγκες μας (καλωπισμό, λειτουργικότητα, οικονομικότητα -συντήρηση και κτήση- κλπ), τις ανάγκες του δένδρου (χώρο, συντήρηση κλπ) και το χώρο εγκατάστασης (μέγεθος, σχήμα, συνθήκες κλπ).
    Μεγάλη πληγή για τους δήμους. Με στοχευμένες κινήσεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν και να αυξήσουν ποιοτικά το πράσινο να βελτιώσουν τις συνθήκες (αισθητική-υγιεινή) των πόλεων και των πολιτών και να εξοικονομήσουν χρήματα.
    Αλλά πίσω απ’ όλο αυτό κρύβεται μια πολύ ωραία μπίζνα αλλά και απόκρυψη της ακαταλληλότητας του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

    ΥΓ πριν πολλά χρόνια (νέος δασολόγος) παρακολούθησα ένα σεμινάριο που οργανώθηκε για την εκπαίδευση υπαλλήλων μεγάλου δήμου (δωρεάν για τους συμμετέχοντες – αφιλοκερδώς από τον εισηγητή). Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με διαφάνειες, σχέδια, φωτογραφίες, επίδειξη τεχνικών, ενδεικτικούς πίνακες για επιλογή ειδών κλπ και αφού οι μισοί υπάλληλοι αδιαφορούσαν προκλητικά σηκώνεται ένας κηποτέχνης και λέει στον προϊστάμενο: “Τώρα εσείς μου φέρατε τον προφέσσορα να με μάθει γράμματα? Μια χαρά τα ξέρουμε” και φεύγει. Φυσικά και αποχώρησαν οι περισσότεροι ξωπίσω του μουρμουρίζοντας -προφανώς τους χάλασαν τη ραστώνη- χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σεμινάριο για το προσωπικό του Δήμου. Χωρίς να έχω καμιά σχέση με το Δήμο, και όντας “λαθρεπιβάτης” στο σεμινάριο, αισθάνθηκα τέτοια ντροπή που στο τέλος ζήτησα και συγνώμη από τον καθηγητή απλά και μόνο ως παρευρισκόμενος. Αυτή είναι η νοοτροπία και ας μην υπεκφεύγουμε.

  3. Να μας πει ο κΚυριακάκης γιατι στο 7ο Διαμέρισμα τουλάχιστον100 μεγαλα δεντρα εχουν κοπή σχεδον απο την ριζα τους χωρις κανενα φαινομενικά λόγο και γιατι δεν φυτεύονται νέα ,αντιστοιχου μεγέθους.Εκτος αν προτεινει να κοπουν ολα τα δεντρα για να μην “κουράζεται” το προσωπικο του Δήμου..Επισης να μας απαντησει στο ερωτημα αν ο Δήμος Αθηναιων εκτρεφει μεταξοσκώληκες; τοτε γιατι συνεχιζει να φυτεύει μουριές παντούΤέλος να μας πεί αν αποτελει εικόνα συγχρονης λεωφόρου η αλλοπρόσωπη “φυτεψη” της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

  4. Χαιρομαι για την ειλικρινεια του κ.Κυριακακη .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: