Οδηγίες, στη διάρκεια πυρκαγιάς, θα δίνει στους πολίτες εφαρμογή του δήμου Θέρμης

Πολύτιμα εξατομικευμένα στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς θα μπορούν να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα, οι δημότες Θέρμης, μέσω εφαρμογής που εγκατέστησε ο δήμος. «Ο-fire +» είναι το όνομα της εφαρμογής, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας του δήμου Θέρμης στην πρόληψη και διαχείριση πυρκαγιών υπαίθρου στις περιοχές της Θέρμης, του Τριαδίου, του Λιβαδίου, της Καρδίας και του Α. Σχολαρίου με συνολικό πληθυσμό 30.000 κατοίκων.

Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης πυρκαγιών, μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα για τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάπτυξη ενεργειών πριν και κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας του δήμου με τους πολίτες για την αναγγελία κάποιας πυρκαγιάς, την παροχή οδηγιών προστασίας ή εκκένωσης και κλήσεων σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

«Είναι ένα σύστημα που θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο έτοιμοι για τις δασικές πυρκαγιές» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας ότι στη φαρέτρα του δήμου, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, θα προστεθούν και τέσσερα drones που θα δίνουν άμεσα εικόνα πετώντας πάνω από τον Κέδρινο Λόφο.

Όπως εξήγησε ο Στέργιος Διαμαντόπουλος από την εταιρεία “Όμικρον AE”, η οποία δημιούργησε και παρέχει δωρεάν το πρόγραμμα, το σύστημα αποτελείται από δύο εφαρμογές, μία για τον δήμο Θέρμης και μία για κινητά τηλέφωνα.

Η εφαρμογή του δήμου Θέρμης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη χαρτογράφηση της βλάστησης, του οδικού δικτύου καθώς και των κρίσιμων υποδομών των περιοχών, στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, στοιχεία για τις μετεωρολογικές συνθήκες, τους δείκτες Ταχύτητας Εξάπλωσης και Μήκους Φλόγας, πρόβλεψη συμπεριφοράς της πυρκαγιάς στην ύπαιθρο μέσω προσομοίωσης πιθανών σεναρίων, προτάσεις βασικών μέτρων προληπτικής προστασίας βάσει ημερήσιου δείκτη επικινδυνότητας και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης με δημότες, επισκέπτες ή και προσωπικό, εφόσον έχουν εγκαταστήσει δωρεάν τη σχετική εφαρμογή κινητού.
«Στον δήμο έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί η εφαρμογή, αλλά οι δημότες θα μπορούν να την “κατεβάσουν” μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και θα είναι έτοιμη» ξεκαθάρισε ο κ.Διαμαντόπουλος διευκρινίζοντας ότι θα μπορούν να λαμβάνουν προσωποποιημένη πληροφόρηση την ώρα του συμβάντος.

«Το εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης προκειμένου να αποφασίζουν για την εκκένωση μιας περιοχής» κατέληξε ο κ.Διαμαντόπουλος.

Νατάσα Καραθάνου

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: