Τρούφες: Αποκαλύπτοντας τους θησαυρούς του δάσους

Στο πλαίσιο του έργου INCREdible που σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα Μη Ξυλώδη Δασικά Προϊόντα στη Μεσόγειο, το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει εκδήλωση σχετική με τις τρούφες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 (ώρες 18:00 – 22:00) στο Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς-Δουρούτης.

Οι τρούφες  αποτελούν τους υπόγειους καρπούς κάποιων ειδών μυκήτων με κοινά είδη στην Ελλάδα αυτά που ανήκουν στα γένη Tuber και Terfezia. Το κυνήγι τρούφας αποτελεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή δραστηριότητα στα ευρωπαϊκά δάση, τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης λόγω μιας ανερχόμενης γαστρονομικής αξίας. Καθώς η ζήτηση για τα μανιτάρια συνεχώς αυξάνεται  κατάλληλες πρακτικές δασικής διαχείρισης (mycosilviculture) και τεχνικές καλλιέργειας για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και ποικιλίας των καλλιεργούμενων εδώδιμων μανιταριών και της τρούφας, σε συνδυασμό με καινοτόμες πρακτικές που δεν βλάπτουν τις άλλες οικοσυστημικές λειτουργίες των δασών, αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις για τη διαχείριση των ιδιαίτερων αυτών Μη Ξυλωδών Δασικών Προϊόντων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της συνέργειας του Εργαστηρίου Φυτοϋγείας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του TRΟUFACLUB στην εφαρμογή της ιδέας των ελληνικών τρουφόδεντρων (εμβολιασμού τοπικών φυτών με τοπικά είδη τρούφας) μεταξύ των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και γευσιγνωσία τρούφας με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο

Το πρόγραμμα INCREdible συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2017- Οκτώβριος 2020. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οικολογίας συμμετέχει στα δίκτυα για τα μανιτάρια και τις τρούφες, καθώς και για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Πληροφορίες και Πρόγραμμα

Σχετικός σύνδεσμος: https://incredibleforest.net/content/truffles-revealing-treasures-forest

 ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: