Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει ο Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσπίστηκε το 1972 από τον ΟΗΕ με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την πρωτοβουλία δράσεων με συμβολικό και ουσιαστικό σκοπό.

Το περιβάλλον έχει σαν ορισμός ευρεία έννοια, μπορεί να είναι αστικό, κοινωνικό, φυσικό, κτλ. Όλοι οι άνθρωποι απαρτίζουν καθ’ ένα από τα προαναφερθέντα. Ως απώτερος θεωρητικά πάντα σκοπός είναι η εξέλιξη και η βελτίωση τους. Στο συγκεκριμένο κείμενο όμως θα γίνει λόγος για το φυσικό περιβάλλον.

Έχοντας διανύσει σχεδόν τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, γινόμαστε καθημερινώς μάρτυρες της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Οι μετεωρολογικές συνθήκες βρίσκονται σε παρατεταμένη χρονική μεταβολή, η διαρκής χρήση ορυκτών καυσίμων, οι συνεχόμενες δασικές πυρκαγιές καθώς και η αποψίλωση δένδρων που συντελούν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι παράγοντες που ευνοούν την κλιματική αλλαγή. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη οπότε και στην χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία ηπειρωτική στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρα και η δασοκάλυψή της ανερχόταν στο 64% προ δεκαετίας. Δυστυχώς με τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί. Τον περασμένο Ιούλιο όλοι παρακολουθούσαμε την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής που στοίχισε την ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και στην Κινέττα. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ζώα αποτεφρώθηκαν, περιουσίες έγιναν στάχτη. Η φωτιά στο Μάτι έκαψε στο πέρασμά της κοντά στα 13000 στρέμματα εκ των οποίων τα 7000 σε οικιστική ζώνη ενώ στην Κινέττα περί τα 56100 στρέμματα εκ των οποίων τα 53200 δασικής και χαμηλής βλάστησης. Ένα φυσικό περιβάλλον που πλέον δεν υφίσταται τουλάχιστον όχι όπως το γνωρίζαμε. Σε αυτό το γεγονός η ανθρωπογενής παρέμβαση ήταν εμφανής. Σπίτια χτισμένα μέσα σε δάσος και οικισμοί δομημένοι με αμιγώς άναρχο τρόπο.

Όλοι μας είμαστε υπερασπιστές του δίκαιου και κριτές του λάθους. Αρκεί αυτό το λάθος να μη χρειαστεί να το υπερασπιστούμε προς όφελός μας.. Τότε αδιαφορούμε για το φυσικό περιβάλλον και τις όποιες συνέπειες έχει αυτό.

Το περιβάλλον απειλείται όχι μόνο από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και από τα θαλάσσια απορρίμματα τα οποία εναποθέτονται στην παράκτια περιοχή ή ακόμα χειρότερα στην θάλασσα, αντικείμενα που έχουν μεταφερθεί μέσω αγωγών σε ποταμούς και λίμνες, από τις απορρίψεις πετρελαίου από τα δεξαμενόπλοια κτλ..

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μία αειφορική προσπάθεια διατήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης του περιβάλλοντος αποτελούμενη από όλους τους ανθρώπους, τους φορείς, τις ομάδες δράσης, τους εθελοντές γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: