Κτηνωδία στα Άγραφα


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το ελληνικό κράτος έχει σωστά αναθέσει στο ΚΑΣ την προστασία των αρχαιοτήτων. Ουδείς τολμάει να χτίσει, να μπαζώσει, να επέμβει ακόμα και στην υποψία ύπαρξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


Αλλά η Ιστορία μας δεν σταματάει στον Περικλή.

Υπάρχει και η νεότερη ελληνική Ιστορία με τα δικά της σύμβολα και μνημεία. Τα κάστρα του νεότερου ελληνισμού, όπως τα Άγραφα, η Μάνη, τα Σφακιά. Πρέπει να νηστέψεις, να μεταλάβεις και μετά να πας να τα προσκυνήσεις.

Αλλά το ελληνικό κράτος δεν τα προστατεύει.

Όπως φαίνεται μπορεί καθένας για κερδοσκοπικούς λόγους να τυμβωρυχεί ασύδοτος πάνω τους, εκμεταλλευόμενος την απουσία νομοθεσίας ανάλογης για τις αρχαιότητες.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είναι έγκλημα κατά της ιστορίας και της ιερότητας του τόπου. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας μάλλον δεν προσμέτρησε το ασήκωτο ιστορικό βάρος της περιοχής για να το αποτρέψει.

Στα Άγραφα σώθηκε η Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να τα δεις, να τα περπατήσεις, αρκεί που ξέρεις ότι υπάρχουν, είναι πάντα εκεί, και στο άκουσμά τους γλυκαίνει η ψυχή σου. Μόνο αμαθή κτήνη θα βεβήλωναν αυτόν τον τόπο.

Τα Άγραφα ήταν πάντα αυτόνομα. Ανεξάρτητα.

Το καταφύγιο κάθε κυνηγημένου στην τουρκοκρατία. Το λίκνο της κλεφτουριάς που με το αίμα της άγιασε το χώμα.

Ανήκουν στον Κατσαντώνη και στον Καραϊσκάκη.

Αυτοί τα κρατούσαν ελεύθερα και δεν έχουν δώσει την άδεια σε κανέναν να ρημάξει τον τόπο τους.

Στις ετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 περιλαμβάνεται και ο αφανισμός των Αγράφων; Με τι καρδιά θα εκφωνηθούν πανηγυρικοί λόγοι; Με τι μούτρα θα γίνουν αναπαραστάσεις των συμβάντων;

Όσο για την τεράστια καταστροφή που θα προκληθεί στο αμόλυντο οικοσύστημα από τις ανεμογεννήτριες και την αμελητέα ενέργεια που αυτές θα συνεισφέρουν έχουν ήδη γραφτεί πολλά και σοβαρά (στη Γερμανία ήδη τις εγκαταλείπουν).

Θα ξεκοιλιάσουν απάτητες κορφές.

Θα καταστρέψουν παρθένα δάση από έλατα για ν’ ανοίξουν δρόμους, να περάσουν καλώδια, να αποκλείσουν με συρματοπλέγματα μεγάλα τμήματα μιας μητρικής κοιτίδας του ελληνισμού.

Ένα μοναδικό τοπίο υψηλής αισθητικής θα βανδαλιστεί άγρια.

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι μικρονοϊκοί χαρτογιακάδες που εμπνεύστηκαν αυτό το ανοσιούργημα. Ούτε γιατί οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων παραδόξως κωφεύουν.

Ένας Έλληνας να τους σταματήσει δεν υπάρχει;

Πηγή: www.lifo.grΚατηγορίεςΑ.Π.Ε.

Tags: , ,

1 reply

 1. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, που έγραψε και γράφει σπουδαία πράγματα, θυμίζοντας μας πως είμαστε άνθρωποι, θυμίζοντας μας πως οι άνδρες να είμαστε άνδρες (ζεϊμπέκικο), με λίγα λόγια τα είπε όλα και για τα Άγραφα. Το μόνο που δεν είπε και που είναι κάπως εύλογο να αγνοεί, είναι το τι κάνει η δασική υπηρεσία.
  Η ΡΑΕ δίνει με το τσουβάλι άδειες για αιολικά. Στην Ελλάδα όλη στήθηκαν και στήνονται κινήματα των πολιτών ενάντια στην εγκατάστασή τους, οι προσφυγές στο ΣτΕ παίρνουν και δίνουν, το θεσμικό πλαίσιο πετά τις τοπικές κοινωνίες απέξω και αδειοδοτεί με διαδικασίες fast track και πριν το κατώτερο των περιστάσεων ΣτΕ, οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή την τεράστια απάτη και καταστροφή, είναι οι δασικοί. Τα δασαρχεία όμως, ενώ για άδειες πολιτών σε δασικές εκτάσεις διυλίζουν τον κώνωπα, στα αιολικά και σε άλλες τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις (χρυσορυχεία, πετρέλαια, νταμάρια) καταπίνουν την κάμηλο, παραμένοντας ξένο σώμα προς την Ελληνική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες ΜΚΟ οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατες αλλά εδώ ανύπαρκτες. Τα Άγραφα έχουν το συμβολισμό τους, αλλά τα όσα αναφέρει ο Χαριτόπουλος ισχύουν για το σύνολο της Ελληνικής γης. Ποιο βουνό στην Ελλάδα δεν είναι γραμμένο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας με αίμα? ποιο βουνό μπορεί να θεωρηθεί μειωμένου φυσικού κάλους για να το κάνουμε βιομηχανικό πάρκο με φουρφούρια? Ποιο το οικονομικό και ενεργειακό αποτέλεσμα όλων αυτών και ποιός άλλος πλην των κατασκευαστριών εταιρειών επωφελείται?
  Ενδεικτικά:
  http://www.epaw.org/index.php?lang=el
  http://archaeopteryxgr.blogspot.com/
  http://greeklignite.blogspot.com/

  και πολλά κινήματα σε όλη τη χώρα που είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς με σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: