Ανεξέλεγκτη η δασική πυρκαγιά στη βόρεια Γερμανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας στην βορειοανατολική Γερμανία. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από την Κυριακή.

Από το πρωί άλλα οκτώ ελικόπτερα πυρόσβεσης και επίγεια κατασβεστικά μέσα συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά στο Λυμπτέεν, σε περιοχή όπου γίνονταν παλαιότερα στρατιωτικές ασκήσεις της Bundeswehr.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν μόνον πυρομαχικά και χειροβομβίδες από ασκήσεις αλλά και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Λυμπτέεν βρισκόταν ο κύριος αποθηκευτικός χώρος πυρομαχικών του πολεμικού ναυτικού, ο οποίος αν και ανατινάχθηκε το 1945 δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Όλα αυτά καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Δεδομένου ότι όλη η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη πυρομαχικά, οι πυροσβέστες πρέπει να επιχειρούν από απόσταση ασφαλείας που στην προκειμένη μεταφράζεται σε 1.000 μέτρα. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς και απρόβλεπτους ανέμους στην περιοχή, η αποστολή των δυνάμεων κατάσβεσης φαντάζει σχεδόν αδύνατη.

Μαζικές εκκενώσεις

Όπως σημείωσε ο Στέφαν Στέρνμπεργκ, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Λούντβιγκσλουστ-Πάρχιμ: «Δεν επικεντρώνουμε στην κατάσβεση διότι δεν μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά προς το παρόν. Προέχει η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η προστασία των περιοχών».

Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν εκκενωθεί τέσσερα χωριά (Αλτ Γιάμπελ, Γέσενιτς-Βερκ, Τρεμπς και Φολτσράντε). Πάνω από 650 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Έγινε εκκένωση, κανείς δεν είναι πλέον σπίτι του», λέει ένας κάτοικος.

Μια κυρία συμπληρώνει: «Είναι δύσκολο να ζεις κάπου για 40 χρόνια και να τα αφήνεις όλα πίσω σου. Ανησυχούμε και για τα ζώα μας. Τα είχαμε τόσα χρόνια…».

Πάντως ακόμη κι όταν τεθεί υπό έλεγχο και σβήσει η φωτιά, δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση λήξη του συναγερμού. Άγνωστο πότε ακριβώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν και οι κάτοικοι στα σπίτια τους».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

https://www.dw.comΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: