Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών – Πρώτο Σχέδιο Δράσης του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση με το Πρώτο Σχέδιο Δράσης του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038.

Το Πρώτο Σχέδιο Δράσης Δασών (ΣΔΔ) είναι θεματικό και αφορά την ενίσχυση των δράσεων και τον αποτελεσματικό συντονισμό αυτών για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΔΠΠΔΠ) στη χώρα.

Όπως αναφέρει η υ.α., ο σκοπός του ΣΔΔ είναι, υπό το αυστηρό πλαίσιο της αειφορίας, να:

  1. ενισχύσει τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα με έμφαση τη διαχείριση για πρόληψη από δασικές πυρκαγιές,
  2. εξασφαλίσει τον περιορισμό της καύσιμης ύλης,
  3. αξιοποιήσει τη δασική βιομάζα και προϊόντα,
  4. δημιουργήσει πλαίσιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας.

Η εφαρμογή του ΣΔΔ διαρθρώνεται σε δυο άξονες, υλοποιώντας το πρότυπο της Μεσογειακής Δασοπονίας που προστάζει για προσαρμοστικότητα, ευελιξία και πολυλειτουργικότητα.
Ο πρώτος άξονας συμπεριλαμβάνει τις εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία (για συντομία «άξονας δασών»), ενώ ο δεύτερος άξονας αφορά τη μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας (για συντομία «άξονας δασών-κατοικιών»).

Ο χρόνος ισχύος του ΣΔΔ είναι τρία (3) έτη και αντιστοιχεί στις χρονιές 2019 – 2021, με δυνατότητα παράτασης εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 4 της υ.α., το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις της ΕΣΔ, αλλά και τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας για τις Δασικές Πυρκαγιές (Επιτροπή Goldammer) που σύστησε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Με τη νέα Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για τα επόμενα τρία χρόνια:

  • Αυξάνεται η πίστωση προς το ΥΠΕΝ για τη Δασοπροστασία.
  • Αυξάνεται η χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και την αειφορική πολυλειτουργική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
  • Ενισχύεται η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό 200 ατόμων (190 στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και 10 στο ΥΠΕΝ) και εποχιακό προσωπικό (300-350 άτομα των οποίων η μισθοδοσία θα καλυφθεί από το ΠΔΕ).

Οι συντάκτες του Σχεδίου Δράσης τονίζουν ότι ηβασική καινοτομία είναι η ανάπτυξη πολιτικών και η υλοποίηση δράσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, τόσο στα δασικά οικοσυστήματα, όσο και στις ζώνες μίξης Δασών-Κατοικιών.

  • Μέσω της νέας πολιτικής γίνεται εντοπισμός των μικτών περιοχών Δασών-Κατοικιών άμεσης προτεραιότητας.
  • Δημιουργούνται ειδικά σχέδια πρόληψης για τη μικτή αυτή περιοχή.
  • Εκπαιδεύεται η κοινωνία, για την σωστή συμπεριφο- ρά απέναντι στο φαινόμενο.

Συναρμόδια Υπουργεία.
• Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
• Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοι-
νωνικής Αλληλεγγύης
• Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης • Υπουργείο Οικονομικών
• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σχετική απόφαση:
Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΔΔΠ/61420/447/03.07.2019 (Β´ 2863): Πρώτο Σχέδιο Δράσης του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών).
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [251.55 KB]

 



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading