ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: Ανακοίνωση για τη Ρυθμιστική Απόφαση 2019 – 2020

Με αφορμή την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων με τις ρυθμίσεις θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την υπογραφείσα από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, Ρυθμιστική Απόφαση για την περίοδο 2019-2020, επαναλαμβάνεται η Ρυθμιστική της προηγούμενης περιόδου, πέραν ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων για τον αγριόχοιρο και το τρυγόνι.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζήτησαν, με την ευκαιρία της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας, οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ.

Η εκτενής, εμπεριστατωμένη και απολύτως τεκμηριωμένη σε τεχνικό, επιστημονικό και νομικό επίπεδο πρόταση της Κ.Σ.Ε., έδωσε όλα τα πραγματικά στοιχεία και τα επιχειρήματα για την αποφυγή περικοπών, όπως τις είχαν εισηγηθεί οι αντικυνηγετικές οργανώσεις.

Δυστυχώς, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές του Ιουλίου και οι αναπόφευκτες αλλαγές που συντελέστηκαν στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν επέτρεψαν μία συνάντηση της Κ.Σ.Ε. με τον νέο Υπουργό, όχι πάντως με δική της ευθύνη.

Σε αυτήν την αδυναμία επικοινωνίας και έλλειψη ενημέρωσης του Υπουργού εκτιμάμε ότι οφείλεται και η αναίτια μείωση του αριθμού των θηρεύσιμων τρυγονιών από 10 σε 8.

Μια μέρα πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Κ. Αραβώση, επικαιροποιώντας με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις θέσεις που από καιρό είχε εκφράσει και καταθέσει εγγράφως. Η αντιπροσωπεία της Κ.Σ.Ε επισήμανε με έμφαση τις ενστάσεις της στον Γενικό Γραμματέα, τονίζοντας ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση κάρπωσης των τρυγονιών, διότι στο ανατολικό μεταναστευτικό ρεύμα του είδους, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.

Σε σχέση με πέρυσι, η νέα Ρυθμιστική προβλέπει επίσης, απεριόριστη κάρπωση για τους αγριόχοιρους σε όλη την επικράτεια.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, πρόκειται για μία ρύθμιση που προέκυψε ύστερα από προηγούμενη συνάντηση της Κ.Σ.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Με τη νέα Ρυθμιστική αυξάνουν οι μέρες κυνηγίου της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε 23 συνολικά εξόδους, σε σύγκριση με τις 16 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.

Τέλος, επιτρέπεται ξανά το κυνήγι στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα για τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Νοεμβρίου (μέχρι πέρυσι απαγορεύονταν πλήρως).

Ως ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για τον κόσμο των κυνηγών αποτιμά η Κ.Σ.Ε., εκείνο το σκέλος των κανονιστικών Αποφάσεων που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία, τον ρόλο και το αναντικατάστατο έργο της θηροφυλακής στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, κάτι που εκφράστηκε με τη διαμόρφωση των εισφορών υπέρ των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι για μια ακόμα φορά ολόκληρο το απαιτούμενο κόστος το αναλαμβάνει η κοινωνία των κυνηγών, παρά τις προτάσεις και εισηγήσεις της Κ.Σ.Ε., για παράλληλη μείωση των δημοσίων τελών που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο.

Επί τη ευκαιρία, η Κ.Σ.Ε. επαναλαμβάνει ότι είναι στη διάθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος για εποικοδομητικό διάλογο και στενότερη συνεργασία για τη ρύθμιση καίριων θεμάτων, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του θηραματικού πλούτου της χώρας.

Καλούμε όλους τους κυνηγούς της χώρας μας να εφαρμόσουν πιστά τη Ρυθμιστική Απόφαση της νέας κυνηγετικής περιόδου.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 replies

 1. Κακά τα ψέματα, το μεγάλο στοίχημα που διακυβεύεται σχεδόν πάντα για την οικονομική ενίσχυση των κυνηγετικών οργανώσεων και ειδικά της Κ.Σ.Ε. τα τελευταία χρόνια είναι η διατήρηση της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων (ομοσπονδιακή θηροφυλακή). Και δεν πρέπει να το κρύβουμε ότι τα χρήματα για την ομοσπονδιακή θηροφυλακή, είτε ο κυνηγός τα καταβάλει στις κυνηγετικές οργανώσεις ως ποσοστό αντίστοιχης μείωσης του ποσού υπέρ των τελών του δημοσίου (που ζητούσε η Κ.Σ.Ε.), είτε απευθείας σαν τακτικές εισφορές υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων, (η λύση που επιλέχθηκε τώρα), είναι στην ουσία το ίδιο, γιατί πάντα από την ίδια τσέπη βγαίνουν. Απλά με την πρώτη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει ψευδής αίσθηση, ότι δεν επιβαρύνεται τη δαπάνη ο κυνηγός αλλά το δημόσιο.
  Το βασικό πρόβλημα της παθογένειας παραμένει και είναι και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο και δεν είναι άλλο από το ότι ο βασικός μηχανισμός θηροφυλακής της χώρας (όπως είναι η ομοσπονδιακή θηροφυλακή, της οποίας τόσο το έργο όσο και η ανάγκη ύπαρξης της είναι αδιαμφισβήτητη και αδήριτη για τη συνέχιση της άσκησης της θήρας στη χώρα και όχι μόνο), δεν στηρίζεται στα έσοδα από το κυνήγι αλλά μόνο στα έσοδα των κυνηγετικών συλλόγων.
  Η εξάρτηση αυτή είναι σε λάθος βάση. Ένα παράδειγμα είναι ότι το έργο της θηροφυλακής δεν το προσπορίζονται μόνον οι κυνηγοί που είναι μέλη των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων από το υπουργείο κυνηγετικών συλλόγων αλλά όλοι ανεξάρτητα οι κυνηγοί της χώρας.
  Πρέπει η θηροφυλακή να χρηματοδοτείται από μία ευρύτερη βάση για να πάψουν να δημιουργούνται κάθε φορά τα οικονομικά αδιέξοδα και οι όποιες παρενέργειες.

 2. Κακά τα ψέματα, το μεγάλο στοίχημα που διακυβεύεται σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια, αφορά την οικονομική ενίσχυση των κυνηγετικών οργανώσεων και ειδικά της Κ.Σ.Ε., με στόχο τη διατήρηση της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων (ομοσπονδιακή θηροφυλακή). Και δεν πρέπει να το κρύβουμε ότι τα χρήματα για την ομοσπονδιακή θηροφυλακή, είτε ο κυνηγός τα καταβάλει στις κυνηγετικές οργανώσεις ως ποσό αντίστοιχης μείωσης του ποσού υπέρ των τελών του δημοσίου (που ζητούσε η Κ.Σ.Ε.), είτε απευθείας σαν τακτικές εισφορές υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων, (λύση που επιλέχθηκε τώρα), είναι στην ουσία το ίδιο, γιατί πάντα από την ίδια τσέπη βγαίνουν. Απλά με την πρώτη περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει η ψευδής αίσθηση, ότι δεν επιβαρύνεται τη δαπάνη ο κυνηγός αλλά το δημόσιο.
  Το βασικό πρόβλημα της παθογένειας παραμένει και είναι και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο και δεν είναι άλλο από το ότι ο βασικός μηχανισμός θηροφυλακής της χώρας (όπως είναι η ομοσπονδιακή θηροφυλακή, της οποίας τόσο το έργο όσο και η ανάγκη ύπαρξης της είναι αδιαμφισβήτητη και αδήριτη για τη συνέχιση της άσκησης της θήρας και όχι μόνο), δεν στηρίζεται στα έσοδα από το κυνήγι αλλά μόνο στα έσοδα των κυνηγετικών συλλόγων.
  Η εξάρτηση αυτή είναι σε λάθος βάση. Ένα παράδειγμα είναι ότι το έργο της θηροφυλακής δεν το προσπορίζονται μόνον οι κυνηγοί που είναι μέλη των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων από το υπουργείο κυνηγετικών συλλόγων αλλά όλοι ανεξάρτητα οι κυνηγοί της χώρας.
  Πρέπει η θηροφυλακή να χρηματοδοτείται από μία ευρύτερη βάση για να πάψουν να δημιουργούνται κάθε φορά τα οικονομικά αδιέξοδα και οι όποιες παρενέργειες.

 3. Εϊναι επιεικώς γελοιότητα αυτο το αλισβερίσι κάθε χρόνο…. (Σημειωτέον είμαι κυνηγός). Ας βγάλουν ένα εθνικό πλάνο για το κυνήγι με συγκεκριμένη κατεύθυνση και πορεία. Με άμεση έκδοση κυνηγετικής άδειας μέσω internet Με τους κωδικούς taxis, με συγκεκριμένους πόρους, με ανταποδικότητα των χρημάτων που δίνει κάποιος κυνηγός , με πραγματικό θηραματικό και δασικό έργο απο τους απίστευτους κυνηγετικούς συλλόγους που απλά εισπράττουν και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο. Τείνω να ζηλέυω πλέον τους Βούλγαρους, τους Σκοπιανούς, τους Κύπριους…..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: