ΟΣΕΑΔΕ: «Άμεσα εκτεθειμένοι οι δασικοί υπάλληλοι από την έλλειψη οδηγιών για την εφαρμογή του Νέου Ποινικού Κώδικα»

Την έλλειψη οδηγιών προς τους δασικούς υπαλλήλους ως προς την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΟΣΕΑΔΕ επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο, οι δασικοί υπάλληλοι, κατά την άσκηση του έργου τους, να κατηγορηθούν για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

Οι δασικοί υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, βρίσκονται για ακόμα μια φορά, απόλυτα εκτεθειμένοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου, έχουν αφεθεί να περπατάν κυριολεκτικά ξυπόλητοι στα αγκάθια. Διενεργούν καθημερινά περιπολίες στα πλαίσια υλοποίησης των καθηκόντων δασικής προστασίας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί ακόμα επίσημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για το τι πρέπει και τι είναι νομικά κατοχυρωμένοι, να πράξουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση και προβληματισμός.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα προέκυψε, διότι με την εφαρμογή από 01/07/2019 του Νέου Ποινικού Κώδικα (Ν.4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95) «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα») καταργούνται όλα τα πταίσματα όπως και τα πταισματοδικεία και κατά συνέπεια προκύπτει σοβαρό νομικό ζήτημα, σχετικά με το χειρισμό των περιστατικών που διαπιστώνονται από τους δασικούς υπαλλήλους και τις παραβάσεις, οι οποίες με τον παλιό ποινικό κώδικα εντασσόταν στην κατηγορία των πταισμάτων (παράνομη υλοτομία και μεταφορά, κλαδονομή, παράβαση ΔΑΔ, ορισμένα αδικήματα θήρας, κ.λπ.).

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, σε αυτά τα θέματα δεν χωρεί καθυστέρηση καθώς έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και κανένας αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους συναδέλφους των δασικών υπηρεσιών, για το πως πρέπει να κινηθούν, αν και το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους. Η μη παροχή πληροφόρησης και οδηγιών είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των δασικών υπαλλήλων, που καθημερινά βρίσκονται στην ύπαιθρο και αντιμετωπίζουν παραβάσεις, τόσο δασικές, όσο και αγροτικές.

Επισημαίνουμε τον υπαρκτό κίνδυνο, οι δασικοί υπάλληλοι, κατά την άσκηση του έργου τους, να κατηγορηθούν για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, λόγω έλλειψης ενημέρωσης επί μιας τέτοιας ριζικής αλλαγής στο νομοθετικό πλαίσιο, που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα.

Απαιτούμε να παρέμβετε άμεσα, έχοντας την πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη, ώστε να δοθούν έγκαιρα, σαφείς οδηγίες προς τους συναδέλφους των δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Προειδοποιούμε ότι η Ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά το θέμα και επιφυλασσόμαστε ότι θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε την επίρριψη ευθυνών, σε οποιονδήποτε εργαζόμενο.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: