Συνεργείο δίωξης αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων στη Λίμνη Ευβοίας

Στην συγκρότηση συνεργείου για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στο σύνολο της χωρικής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Το συνεργείο αποτελείται από κυνηγούς, μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων Λίμνης, Ψαχνών και Μαντουδίου, με τη συμμετοχή ομοσπονδιακών θηροφυλάκων ως επικουρικό προσωπικό.  Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την παρουσία δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Λίμνης.

Η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.

Για το ίδιο θέμα:
ΦΕΚ: Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές.
Απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης χοίρων για την αντιμετώπιση του υβριδισμού στους αγριόχοιρους

Η ελεγχόμενη δίωξη από τα συνεργεία θα εφαρμοστεί εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου, και σε κάθε περιοχή κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

Για την αποφυγή ατυχημάτων το Δασαρχείο Λίμνης είναι υποχρεωμένο να ζητήσει τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (αστυνομία, δήμος κ.λ.π).

Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων, η οποία μπορεί να αποτελεί και δαπάνη των Κυνηγετικών Συλλόγων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.

Ημερομηνία διεξαγωγής της δίωξης από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής απόφασης (21/8) μέxρι την 14η Σεπτεμβρίου του έτους 2019.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: