Αλλάζει εικόνα το δάσος των Ιωαννίνων

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - www.ele.gr

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – http://www.ele.gr

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η απομάκρυνση χιλιάδων πεύκων από το περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφασης του Δασαρχείου Ιωαννίνων για τη σταδιακή μετατροπή του δάσους των κωνοφόρων σε ένα νέο, μικτό δάσος με πλατύφυλλα είδη.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν εγκατασταθεί στο δασύλλιο της πόλης δασικοί συνεταιρισμοί που απομακρύνουν τα γερασμένα και προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο, πεύκα.

Υπολογίζεται ότι το έντομο αυτό που παρουσιάζει μία πληθυσμιακή έκρηξη, έχει ήδη πλήξει το 10% της συνολικής ποσότητας της τραχείας πεύκης και εξελίσσεται.

Έτσι, το Δασαρχείο Ιωαννίνων με απόφασή του προχωρεί στην απομάκρυνση 2.450 πεύκων τα οποία έχουν ήδη προσημανθεί, μία ποσότητα 1830 κυβικών, όπως ανέφερε ο δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός μιλώντας στο ITV και την «Ε».

Το δασύλλιο της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων από το 1930 είναι ένα υπέργηρο δασικό οικοσύστημα που εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες λόγω του είδους της τραχείας πεύκης. Όπως εξήγησε ο κ. Λαγός το είδος αυτό περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ρητίνης από κάθε άλλο δέντρο, που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο σε μία πιθανή πυρκαγιά και είναι εξαιρετικά επιρρεπές, να πέσει λόγω της επιφανειακής του ρίζας.

«Το δάσος εμφανίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα σταθερότητας και ένα τέτοιο οικοσύστημα προσβάλλεται εύκολα από το φλοιοφάγο έντομο που πάντα υπήρχε, όμως αναπτύσσεται ραγδαία λόγω του ήπιου χειμώνα και του μεγάλου αριθμού γέρικων δέντρων.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των πεύκων που θα απομακρυνθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι μία εκδήλωση πυρκαγιάς που αν δεν την προλάβουμε στην αρχή, θα είναι ανεξέλεγκτη», ανέφερε ο κ. Λαγός.

Νέο δάσος σε μία δεκαετία

Η απομάκρυνση χιλιάδων πεύκων από το δασύλλιο δε σημαίνει όμως ότι το δάσος θα πάψει να υφίσταται. Αντιθέτως, εξελίσσεται ήδη ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση των πεύκων με πλατύφυλλα είδη που θα φυτευτούν κατά χιλιάδες, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και πολλά αυτοφυή φυλλοβόλα δέντρα.

«Πιστεύουμε ότι σε μία δεκαετία θα είναι εμφανής η εικόνα ενός νέου δασικού οικοσυστήματος στο δασύλλιο των Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Λαγός. Η απόφαση του Δασαρχείου είναι η προμήθεια και φύτευση 4000 δέντρων όπως είναι η πλατύφυλλη δρυς, η ιπποκαστανιά, το σφένδαμο, η φιλύρα, η κρανιά, το κυπαρίσσι, η κουτσουπιά, η δάφνη, η λειγαριά, το δενδρολίβανο και άλλα παρόμοια πλατύφυλλα.

Εμφανές το έργο των εποχικών

Εργασίες στο μεταξύ που θα ήταν αδύνατον να γίνουν από το υφιστάμενο προσωπικό του Δασαρχείου, ακόμη και από αναδόχους εργολάβους, ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες στα περισσότερα δάση στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Βασικός ήταν ο ρόλος και η προσφορά των εργαζομένων που προσελήφθησαν μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας και με την ανανέωση της σύμβασής τους «έπεσαν στη μάχη» για την απομάκρυνση της ξηρής βιομάζας στα δάση, με την εικόνα να είναι εντυπωσιακή.

Μάστιγα η παράνομη  υλοτόμηση

Η δεκαετής κρίση στη χώρα, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους θέρμανσης οδήγησε στην «επιστροφή» σε ένα παρελθόν που ακόμη και για τα αστικά πολεοδομικά συγκροτήματα όπως τα Γιάννενα ήταν σχεδόν άγνωστα.

Η μυρωδιά και μαζί με αυτήν και όλα τα αιωρούμενα σωματίδια από την καύση ξύλου αποτέλεσαν κοινό χαρακτηριστικό των χειμερινών μηνών της τελευταίας δεκαετίας και στην περιοχή.

Τα ποσοστά ωστόσο παράνομης υλοτόμησης και εμπορίας για τον προσπορισμό κέρδους εξακολουθούν σύμφωνα με τον Δασάρχη Ιωαννίνων Χρ. Λαγό να είναι σημαντικά.

«Ανέκαθεν υπήρχαν παράνομες ξυλεύσεις, όμως στην περίοδο της κρίσης το φαινόμενο μεγάλωσε. Αυτό που διαπιστώνει η υπηρεσία είναι ότι δεν έχουν μειωθεί τα ποσά της παράνομης υλοτόμησης και αυτό που μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι η κάλυψη των ατομικών αναγκών, αλλά οι παράνομες ξυλεύσεις που γίνονται με σκοπό τη συστηματική εμπορία», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: