H περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης

Του Κωνσταντίνου Αραβώση*

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη θυμάτων, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλου εμβαδού, κυρίως δασικές εκτάσεις με δυσμενή οικολογική επίπτωση, έγινε αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη και κυρίως η υλοποίηση μίας Πράσινης Στρατηγικής, με έμφαση στην προστασία των δασών, με στόχο την πρόληψη, την αποτροπή αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Στο δασικό τομέα σήμερα υφίστανται συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αποπειράθηκε να λυθούν με διοικητικές πράξεις λίγο πριν τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, όπως το Πρώτο Σχέδιο Δράσης που αφορά τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών ή την πρόβλεψη για τη στελέχωση με 550 άτομα (200 μόνιμοι και 350 με συμβάσεις) της υποστελεχωμένης Δασικής Υπηρεσίας.

Μεγάλο θέμα υπάρχει και για το φυσικό περιβάλλον γενικότερα, όπου ιδρύθηκαν 36 Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών το έτος 2018, όπου μόνο στους μισούς περίπου ορίστηκαν Διοικητικά Συμβούλια και οι περισσότεροι επί της ουσίας υπολειτουργούν.

Αν και η Κυβέρνηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα, φάνηκε ότι διαθέτει αυξημένα αντανακλαστικά και ισχυρή πολιτική βούληση να σχεδιάσει ολοκληρωμένα και κυρίως να πάρει και να υλοποιήσει αποφάσεις που θα προσβλέπουν κυρίως στην πρόληψη, και μέσω αυτής στην ευέλικτη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με μια αναβαθμισμένη Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και με άμεση ενεργοποίηση και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των δημοσίων αρμόδιων φορέων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό την νέα πολιτική ηγεσία του, έχει σαν άμεση προτεραιότητα την προώθηση του σχεδιασμού και  υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών, που έχουν υποστεί το Μάτι και οι κάτοικοι του, αλλά και πρόσφατα οι πληγείσες περιοχές της Εύβοιας.

Περισσότερο όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης φυσικών καταστροφών, ώστε να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίο ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε, περιλαμβάνει:

– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας, καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων. Ο στόχος είναι διπλός: ο τερματισμός της ανασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα η θεσμική προστασία του δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας.

– Εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας, με στόχο την απόλυτη συνέργεια μεταξύ του σχεδιασμού πρόληψης και αυτού της επιχειρησιακής καταστολής.

– Ρύθμιση όλων των θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

– Σύνταξη ειδικών αντιπυρικών σχεδίων πρόληψης, καταστολής και – αν απαιτηθεί – έγκαιρης εκκένωσης των πολιτών για τις κρίσιμες ζώνες μίξης δάσους – οικισμών, κατόπιν και εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τις τραγικές στιγμές του 2018.

– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.

– Άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 245.000.000 ευρώ περίπου. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση της ανωτέρω πίστωσης που μένει ανεκμετάλλευτη εδώ και 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγκαιρος σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.

– Ενίσχυση με προσωπικό και αναβάθμιση με μέσα και υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό της ρόλο.

Παράλληλα δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι παρακάτω στοχευμένες δράσεις :

– Η μελέτη και η υλοποίηση των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά Αττικής.

– Η μελέτη και η υλοποίηση «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος».

– Η μελέτη και η υλοποίηση «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργων καμένων εκτάσεων Εύβοιας», όπου απαιτείται.

– Αξιοποίηση εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας για την έγκαιρη και πρώιμη ειδοποίηση των εστιών πυρκαγιάς στα δάση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η κατάσβεση μικρών εστιών πυρκαγιάς

– Στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού περιβάλλοντος  του υπουργείου μας με τις Διευθύνσεις Δασών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ότι αφορά τόσο τους ήδη καταρτισμένους, επικαιροποιημένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες για περιοχές της Αττικής, που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 όσο και την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των ειδικότερων διαδικασιών για την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών ανακατασκευής ή επισκευής σε πυρόπληκτα κτίρια.

Ταυτόχρονα, δρομολογούμε άμεσα επιτόπιες αυτοψίες στις εκτάσεις των πρόσφατων πυρκαγιών, ώστε εκτός από την αυτονόητη κήρυξη των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων ως αναδασωτέες, να γίνει έγκαιρη αποτίμηση της κατάστασης και να ακολουθήσει η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών.
Για όλους εμάς αποτελεί προτεραιότητα η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών των πληγέντων περιοχών και η επιστροφή στην κανονικότητα για τους συμπολίτες μας. Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Πράσινης Στρατηγικής, με έμφαση στην προστασία των δασών και την αειφόρο ανάπτυξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ και αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί με όλες μας τις δυνάμεις.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Αν. Καθηγητή ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αναδημοσίευση από http://www.liberal.gr/www.liberal.gr/ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

 1. Κύριε Αραβώση ειστε ελάχιστα πειστικός.

  Αντιγράφω από το άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο imerodromos.gr
  Μόλις πριν λίγους μήνες η Ν.Δ ζητούσε να αλλάξει η «σκληρή» συνταγματική πρόβλεψη για τα δάση, γιατί εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δείτε τι έλεγαν οι σημερινοί υπουργοί της.
  Σε σαφέστατη αντίφαση με την εικόνα που θέλει σήμερα να δώσει η κυβέρνηση, για την προστασία των δασικών εκτάσεων, που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, έρχονται οι προτάσεις που κατέθεσε στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες.

  1) Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει στη Βουλή κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα την αναθεώρηση του άρθρου 24, που ορίζει με σαφήνεια «τι εστί δάσος», προτείνοντας να προστατεύονται μόνον οι δασικές εκτάσεις που έχουν οριστεί μετά την μεταπολίτευση.

  2) O νυν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει:
  «Ως προς το άρθρο 24 τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Κανένας δεν θέλει να βλάψει το περιβάλλον» όμως «όπως είναι γραμμένο το άρθρο 24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μια υπερβολική του χρήση με αποτέλεσμα να προκαλείται διαρκής μεγάλη ζημία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα»! Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «μια αναπροσαρμογή λοιπόν, του άρθρου 24 με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, θα έδινε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία ταχύτερα». Μάλιστα συνέχισε την σκέψη του σημειώνοντας πως συνολικά «ούτε οι οικονομικές παροχές στους ασθενέστερους ούτε η εξασφάλιση βιώσιμου δείκτη προστασίας ούτε τα κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να προστατευτούν από κανένα Σύνταγμα. Αυτά χρειάζονται λεφτά! Άρα το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα έχουμε περισσότερα λεφτά».

  3) Σαφέστατος για τις προθέσεις του και ο σημερινός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Είχε τονίσει την ανάγκη …«να μειώσουμε δραστικά το μέγεθος αυτού του άρθρου, καταργώντας, για παράδειγμα, την ερμηνευτική, που είναι εκ του περισσού, αλλά και τις παραγράφους 3, 4, 5 και το μεγαλύτερο μέρος των παραγράφων 2 και 6». (Ερώτηση γράφοντος: Τί θα έμενε;)

  4) Η τότε εισηγήτρια της ΝΔ και τώρα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως
  «προτείνουμε τη ρητή απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία άλλη χρήση που την επιβάλλει επιτακτικά το δημόσιο συμφέρον». Διευκρίνισε επίσης ότι «η συνταγματική προστασία θα αφορά μόνο όσες εκτάσεις ήταν αδιαμφισβήτητα δάση ή δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή αποψιλώθηκαν με άλλον τρόπο με ό,τι είναι αποδεδειγμένο μόνο έως την 11η Ιουνίου 1975».

  5) Ο κ. Τραγάκης είχε επισημάνει ότι αφού οι εταιρίες κατασκευής ανεμογεννητριών (σημ. Σχολιαστή: που δρουν σχεδόν χωρίς κανένα περιορισμό λόγω των μνημονιακών επιταγών που στοχεύουν στη με κάθε θυσία αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για να αγοραστεί από την … Γερμανία) παίρνουν άδεια να τις βάζουν και μέσα στο δάσος (σημ. Σχολ. καταστρέφοντας τα πάντα για να ανοίξουν δρόμους πρόσβασης και εναέριες (!) γραμμές μεταφοράς της ενέργειας), θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν και όλες οι εταιρίες που θα προσφέρουν ανάπτυξη.

  6) Στο θέμα είχε τότε αναφερθεί ο Γιάννης Τσιρώνης εκ μέρους των Οικολόγων – Πρασίνων σχολιάζοντας το ποιο είναι το πραγματικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είχε επισημάνει με το υπάρχον σύνταγμα «η διάταξη λέει τα εξής: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον». Εξήγησε στην συνέχεια τι αλλάζει με την πρόταση της Ν.Δ: «Ας δούμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή τι αλλάζει σε αυτή τη διάταξη, αν δεχθούμε τη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα απ’ όλα, παίρνω μια διάταξη από το άρθρο 117, η οποία λέει ότι είναι υποχρεωτική η αναδάσωση για δάση αποψιλωθέντα ή που αποψιλώνονται και καταργεί τη λέξη «αποψιλώνονται». Αυτομάτως, δηλαδή, εάν δεχθούμε αυτή τη λογική, ό,τι θα αποψιλώνεται από εδώ και πέρα δεν τυγχάνει προστασίας».
  Ο Γ. Τσιρώνης είπε επίσης ότι «Εκ του πονηρού φεύγουν οι δασικές εκτάσεις. Οι δασικές εκτάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το δάσος. Να σας θυμίσω ότι όλη η αλπική ζώνη, όλα τα ελληνικά βουνά δεν έχουν ψηλά δέντρα. Είναι η λεγόμενη «αλπική ζώνη» σε όλη τη φύση. Αυτές οι εκτάσεις κατά τη Νέα Δημοκρατία δεν τυγχάνουν προστασίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «ξαφνικά βάζουμε έναν ορισμό που τινάζει στον αέρα τους δασικούς χάρτες. Ξαφνικά λέμε ότι δάσος είναι ό,τι ήταν δάσος στον ορισμό στις 11-6-1975, όταν είχαμε περάσει τις καταπατήσεις της χούντας. Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα δεν είναι ένας αθώος εκσυγχρονισμός της διάταξης. Αυτό που πιστεύει ακράδαντα η Νέα Δημοκρατία –και το είχε πει μάλιστα ο αείμνηστος κ. Μητσοτάκης, ο πατέρας- είναι ότι αυτό το άρθρο είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

  Οπότε, κύριε Αραβώση, είστε ελάχιστα πειστικός, και προσπαθείτε, και σεις, να παραπληροφορήσετε τον λαό για τις πάγιες, από τον Μητσοτακη -πατέρα στον Μητσοτάκη-γιο αντιδασικές θέσεις της ΝΔ. Και με τη θέση σας του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνεστε και επικίνδυνος. Τι έχουν σειρά να ιδιωτικοποιηθούν, μετά το Φυσικό Περιβάλλον; Τα Ύδατα; Δεν σκέφτεστε εκείνους που έχουν δηλώσει την πισίνα τους σαν πηγάδι και τώρα κινδυνεύουν να την ιδιωτικοποιήσετε;

  Και είστε ακόμα λιγότερο πειστικός, γιατί εμφανίζεστε να μην γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα. Εκείνο το “των πληγέντων εκτάσεων” βγάζει μάτι! Η “έκταση” είναι γένους θηλυκού, οπότε οι εκτάσεις είναι πληγείσες, όχι πληγέντες. Αλλά, τη γλώσσα μας (και τα δάση μας) θα φροντίζουμε; Εδώ πρέπει όλα να πέσουν θύμα της Ανάπτυξης (=άνευ όρων και ορίων πλουτισμού των λίγων, κατά μία άποψη.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: