Κύπρος: «Να αποφεύγουν οι πολίτες το τάισμα των άγριων πτηνών και ζώων»

ΚΥΠΡΟΣ: Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούν τους επισκέπτες στα δασικά πάρκα να αποφεύγουν το τάισμα των πτηνών και των ζώων  καθώς η παροχή τροφής σε αυτά εμπεριέχει κινδύνους για την άγρια πανίδα και δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Τα υδρόβια πτηνά, για παράδειγμα, τρέφονται με μια ποικιλία φυσικής τροφής, όπως φύκια, σπόρους, έντομα, μικρά ψάρια και αμφίβια, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα. Τα τρόφιμα αυτά είναι φυσικά διαθέσιμα στη σωστή αναλογία υδατανθράκων και πρωτεϊνών και παρέχουν τις βιταμίνες, το ασβέστιο και άλλα μέταλλα που χρειάζονται τα πτηνά. Το ψωμί που τους δίνουν οι άνθρωποι περιέχει υδατάνθρακες, αλλά λίγη άλλη θρεπτική αξία για τα πτηνά. Όπως είναι φυσικό, οι πάπιες και τα άλλα πουλιά προτιμούν την «εύκολη» πηγή τροφής και γίνονται εξαρτώμενα από τους ανθρώπους, χωρίς να αναζητούν άλλες, πιο θρεπτικές πηγές τροφής.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως όταν παρέχουμε τροφή στα άγρια ζώα, αυτά χάνουν τον φυσικό τους φόβο για τον άνθρωπο και προσεγγίζουν τους ανθρώπους αδιάκριτα, χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί μερικά άτομα τα ταΐζουν και άλλα όχι. Εάν ένας άνθρωπος δεν τους παρέχει την τροφή που αναμένουν, μπορεί κάποια ζώα να επιδείξουν επιθετικότητα. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κάποια ζώα να προσεγγίσουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρνητική προδιάθεση απέναντι σε αυτά (π.χ. αλεπούδες), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τα κυνηγήσουν και να τους κάνουν κακό.

Επεξηγείται πως οι άφθονες πηγές τροφών επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων πληθυσμών ζώων, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στα δασικά μας πάρκα. Εάν υπάρχει μια εδραιωμένη πηγή τροφής που παρέχεται από τον άνθρωπο, τα ζώα θα συγκεντρωθούν στην πηγή αυτή, δημιουργώντας συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών. Επίσης, τα ζώα μπορεί να παλέψουν για τη διεκδίκηση της τροφής, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένους τραυματισμούς.

Αναφέρεται ακόμα ότι το ψωμί που ρίχνεται στα υδρόβια πτηνά βυθίζεται στις λίμνες και οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη άλγης. Επίσης, τροφή που παραμένει εκτεθειμένη αποτελεί εύκολο γεύμα για αρουραίους και ποντίκια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφεύγουν στη χρήση δηλητηρίων για την καταπολέμησή τους, οδηγώντας σε δηλητηρίαση και άλλη είδη άγριας ζωής. Εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, το Τμήμα Δασών, που έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση των δασικών πάρκων, τοποθετεί ποτίστρες ή ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία, παρέχοντας την κατάλληλη τροφή, στη σωστή αναλογία.

Επισημαίνεται τέλος ότι η μη παροχή τροφής στην άγρια πανίδα είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, στη βάση αρχών διαχείρισης δασικών πάρκων, και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί τις συστάσεις του Τμήματος Δασών.ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: