Το παραπονεμένο δέντρο

Αρθρογράφος: Μαρία Σκαμπαρδώνη*

Ένα δέντρο ήταν παραπονεμένο, απομακρυσμένο από τους πάντες, μόνο του σε έναν έρημο τόπο. Δάκρυα ανθρώπου έτρεχαν από αυτό και πότιζαν την καυτή γη που τα δεχόταν. Προσπαθούσε να μιλήσει, ήθελε να φωνάξει, αλλά η δύναμή του πνιγόταν από τους φόβους και τις ανασφάλειές του πως οι άλλοι δε θα το ακούσουν.

Μόνο του ψιθύριζε εντός του «δε θα με ακούσουν οι άλλοι άνθρωποι, ό,τι και να τους πω, εκείνοι πάλι τα δικά τους θα θέλουν να κάνουν. Και δεν έχει μένει πια άλλο δέντρο στον κόσμο, με ποιες δυνάμεις να στηρίξω επάνω μου την ανάγκη της ανθρωπότητας της ίδιας για καθαρό αέρα; Ένα δέντρο είμαι μόνο μου».

Η ανθρωπότητα περίμενε μόνο από αυτό για να αντλήσει καθαρό αέρα και εκείνο κατέβαλλε υπεράνθρωπες δυνάμεις. Ώσπου, ήρθε η στιγμή που εκείνο απόκαμε, δεν άντεχε άλλο και η μισή ανθρωπότητα έμεινε χωρίς αέρα και χωρίς ένας ίχνος από περιβάλλον.

Οι κυβερνήσεις, θυμωμένες, απευθύνθηκαν σε αυτό γεμάτες θυμό και μία ανεξήγητη απαίτηση: Γιατί δε μας χαρίζεις πια τον αέρα σου, την πρασινάδα σου; Με ποιο δικαίωμα στερείς από εμάς τους ανθρώπους ένα δέντρο που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη;

Τότε, το δέντρο θυμωμένο ξέσπασε και τους είπε: Εσείς, με ποιο δικαίωμα βάζετε συνέχεια φωτιές και καίτε τα δέντρα, το είδος στο οποίο ανήκω και εγώ; Με ποιο δικαίωμα νομίζετε πως εξουσιάζετε τη φύση και μπορείτε να της συμπεριφέρεστε με τέτοιο βίαιο τρόπο; Ποιος σας έδωσε τη δύναμη να κάνετε κατάχρηση της εξουσίας σας; Δεν αφήσατε άλλο δέντρο ζωντανό επάνω σε αυτή τη γη και πιέζετε με οργή εμένα να σας κρατήσω όλη την ανθρωπότητα στην πλάτη μου; Δεν μπορώ, δε δύναμαι, δεν αντέχω. Γιατί κάψατε τη γη, λεηλατήσατε τα πάντα επάνω σε αυτή, στερήσατε τους πόρους για καθαρή ανάσα και περιβάλλον και τώρα οργίζεστε; Ούτε εγώ θα μείνω ζωντανό στο τέλος, εξαιτίας σας!

Οι άνθρωποι σιώπησαν και απομακρύνθηκαν. Γνώριζαν πως εκείνοι φταίνε πως καθαρό περιβάλλον δεν έμεινε επάνω στη γη..

*Η Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι δημοσιογράφος. ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: